Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 82


Mariana Drăgescu, pilot în "Escadrila Albă", a încetat din viață


Conducerea Ministerului Apărării Naționale își exprimă profundul regret pentru trecerea în neființă, la 24 martie, a comandorului în retragere Marie-Ana-Aurelia (Mariana) Drăgescu, pilot în "Escadrila Albă", escadrila sanitară românească din cel de-al Doilea Război Mondial.

Dispariția sa lasă un gol imens în sufletele și inimile personalului Armatei României, fie că sunt sau nu membri ai Forțelor Aeriene, oameni pentru care Mariana Drăgescu a reprezentat un simbol de curaj, dăruire, și un exemplu de viață.

Dumnezeu să o aibă în pace !


x x x


Mariana Drăgescu, în vârstă de 100 de ani, a fost decorată cu Emblema Onoarea Armatei României pe data de 7 septembrie 2012, la împlinirea unui secol de viață.

Ea a început să zboare în dublă comadă în anul 1935, obținând al șaptelea brevet feminin din România. În anul 1937 a fost încadrată la Aeroclubul Regal apoi, din iunie 1940, la Ministerul Transporturilor, Navale și Aeriene, în funcția de pilot. A fost mobilizată și, din anul 1941, a plecat pe front făcând parte din Escadrila Sanitară, supranumită "Escadrila Albă", participând la război pe ambele fronturi, până în ultima zi. După campania din Crimeea a rămas singura femeie pilot româncă de pe Frontul de Vest.


Biroul de Presă