
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Acreditarea jurnaliștilor la ceremonia de marcare a începerii lucrărilor principale de construcție la Facilitatea de apărare antirachetă din cadrul Bazei Militare de la Deveselu
Ceremonia va avea loc luni, 28 octombrie 2013, începând cu ora 11:45, la Baza Militară de la Deveselu și va include discursuri rostite de înalți oficiali români, americani și ai NATO.
Jurnaliștii care doresc să participe la eveniment sunt rugați să se acrediteze până vineri, 25 octombrie, ora 18.00, prin completarea datelor din tabelul atașat și transmiterea acestuia la adresa de e-mail presamapn@mapn.ro. (Tabelul conține: instituția de presă, numele și prenumele jurnalistului, codul numeric personal, funcția, nr. car de reportaj/DSNG/Fly). Ei vor fi așteptați la punctul de control al bazei militare de la Deveselu luni, 28 octombrie, în intervalul orar 10.30-11.00.
Context: România și Statele Unite ale Americii organizează ceremonia de demarare a lucrărilor principale la Deveselu
La 13 septembrie 2011, România a semnat cu SUA Acordul privind găzduirea la Baza Militară Deveselu a unei Facilități pentru a sprijini Abordarea Adaptivă în Etape a Sistemului din Europa al SUA de apărare împotriva rachetelor balistice. Acordul între România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea în România a sistemului SUA de apărare împotriva rachetelor balistice, care a intrat în vigoare la 23 decembrie 2011, prevede amplasarea și operarea în România a unui sistem terestru Aegis Ashore de apărare antirachetă, parte a contribuției SUA la apărarea antirachetă a NATO. Cooperarea în domeniul apărării antirachetă aduce o contribuție substanțială la securitatea colectivă a NATO și constituie o parte integrantă a sistemului Aliat de apărare antirachetă.
S-au construit deja facilități temporare destinate personalului angrenat în construcția Facilității. O ceremonie se va organiza la Baza Militară Deveselu, la 28 octombrie a.c., pentru a marca debutul construcțiilor principale. Facilitatea de apărare antirachetă a SUA va fi localizată în cadrul Bazei Militare de la Deveselu și se preconizează că va deveni pe deplin operațională la orizontul anului 2015. Se estimează că vor fi necesari cca. 200 de militari, angajați civili și personal contractat pentru operarea acestei Facilității.
Acordul menționat și amplasarea Facilității americane în Baza Militară de la Deveselu reprezintă o parte integrantă a Parteneriatului Strategic aprofundat dintre România și SUA. Cooperarea militară s-a intensificat semnificativ în ultimii ani, iar această tendință se menține. România și SUA au fost prezente împreună în teatrele de operații din Kosovo, Irak și Afganistan. Infanteriștii marini ai SUA care compun Forța Rotațională la Marea Neagră (Black Sea Rotational Force) se antrenează la Baza Militară Mihail Kogălniceanu. La 18 octombrie 2013, Mircea Dușa, ministrul apărării naționale, și Chuck Hagel, secretarul apărării al SUA, au agreat o înțelegere de sprijin privind tranzitul spre și dinspre Afganistan. Secretarul american al apărării, Chuck Hagel, a evidențiat că această înțelegere este o dovadă suplimentară a angajamentului ferm al României față de misiunea ISAF (Forța Internațională de Asistență pentru Securitate) și în ce privește securitatea regională și internațională. Forțele armate ale statelor noastre participă la numeroase exerciții militare și activități în România și în alte locuri din Europa și SUA. Această cooperare reflectă forța Parteneriatului nostru Strategic și prietenia dintre popoarele român și american.
Biroul de Presă