Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 290


Statistica Programului național de transplant de cornee pe anul 2013, derulat la nivelul Spitalului Militar Central


De la începutul acestui an și până în prezent, echipele medicale din Clinica de Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila" (SUUMC) au efectuat 65 de intervenții chirurgicale de transplant de cornee, grefele fiind prelevate de la pacienți aflați în moarte cerebrală la alte spitale din țară, aflate in Programul național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană.

Conform datelor puse la dispoziție de către locotenent-colonelul medic dr. Mihail Zemba, coordonatorul Programului de transplant de cornee la nivelul SUUMC, comparativ cu datele înregistrate pe parcursul anului trecut (43 de transplante de cornee), anul acesta s-a înregistrat o evoluție semnificativă a celor care au acceptat donarea de cornee.

Intervențiile chirurgicale de transplant de cornee au fost efectuate în diferite afecțiuni oculare, din care ponderea majoritară o dețin cheratopatia edematoasă, cheratoconusul, distrofia corneeană, arsurile și leucoamele corneene posttraumatice.

Pacienții care au beneficiat de aceste operații, rezidenți ai județelor din aproape toată țara, au avut vârsta cuprinsă între 20 și 80 de ani și s-au aflat pe lista de așteptare constituită la nivelul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila" o perioadă de timp cuprinsă între 6 luni și 2 ani.


Biroul de Presă