Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 32


Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, în vizită oficială în România


Joi, 30 ianuarie, Generalul Philip M. Breedlove, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), se va întâlni la sediul MApN cu ministrul apărării naționale, Mircea Dușa.

Temele pe agenda oficială cuprind subiecte referitoare la contribuția României la operațiile Alianței, în mod special ISAF și viitoarea misiune Resolute Support din Afganistan, proiectele Smart Defence din care România face parte, precum și planul de implementare a inițiativei NATO Connected Forces Initiative.

La finalul întrevederilor, cei doi oficiali vor susține declarații de presă comune la sediul Ministerului Apărării Naționale. Jurnaliștii care doresc să participe la activitate vor fi așteptați, între orele 9.00 și 9.30, la sediul Ministerului Apărării Naționale (Punctul de control nr. 3, intrarea dinspre Hotel Marriott).

***
Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR) exercită comanda Comandamentului Aliat pentru Operații, unul din cele două comandamente strategice ale NATO, responsabil cu conducerea tuturor operațiilor militare ale Alianței.

SACEUR este un militar al armatei SUA cu grad de general sau similar acestuia. SACEUR exercită comanda de la Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SHAPE) cu sediul la Mons, Belgia. El este, totodată, și comandantul Forțelor Americane dislocate în Europa (EUCOM).

SACEUR este numit de către președintele Statelor Unite ale Americii, iar numirea acestuia este aprobată de către Consiliul Nord-Atlantic. Din mai 2013, funcția este îndeplinită de generalul Philip M. Breedlove, pilot de vânătoare cu peste 3500 ore de zbor la activ, majoritatea pe avionul F-16.


Biroul de Presă