Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 69


Mesajul Ministrului Apărării Naționale, cu ocazia împlinirii a zece ani de la aderarea la NATO


Astăzi, 29 martie, se împlinesc zece ani de la aderarea cu drepturi depline a României la NATO, una dintre cele mai importante realizări ale națiunii noastre după revenirea țării la democrație.

Statul român a reușit, în acești zece ani, să consolideze o armată modernă, suplă, eficientă, cu experiență operațională, adaptată la standardele și exigențele NATO, urmărind cu hotărâre și consecvență planurile și strategiile de transformare. Astfel, România și-a întărit statutul de țară contributoare la efortul de realizare a securității spațiului euro-atlantic.

Integrarea în Alianță a fost un proces îndelungat, care a beneficiat de larga și constanta susținere a poporului român, pentru care statutul de membru NATO semnifică garanția deplină de securitate pentru România.

Anul aderării a găsit militarii Armatei României în teatrele de operații, îndeplinind angajamentele pe care țara noastră și le-a asumat în plan militar.

Misiunile Armatei României în cadrul Alianței au reprezentat o continuare firească a celor la care am luat parte ca membri ai Parteneriatului pentru Pace, iar beneficiile au devenit evidente prin realizarea unei interoperabilități crescute, pe măsura acumulării experienței și derulării programelor de modernizare.

În acești primi zece ani de apartenență la Alianța Nord-Atlantică, România a participat la operații în Balcanii de Vest, în Afganistan, în Irak și în nordul Africii. În cadrul acestor misiuni, Armata României a avut o prezență consistentă materializată într-un număr total de 40.000 de militari rotiți în aceste teatre. Prețul acestor participări se măsoară nu doar în resursele materiale alocate, cât mai ales în sacrificiile militarilor români: 25 de eroi căzuți la datorie sub drapelul patriei și peste 140 eroi răniți și invalizi.

În această zi specială, mulțumirile mele se îndreaptă către aliații noștri internaționali dar mai ales către militarii care au participat și participă activ la îndeplinirea misiunilor în teatrele de operații. Aceștia din urmă sunt cei care poartă numele și drapelul României și care fac ca numele țării noastre să fie auzit tot mai puternic în structurile internaționale. Profesionalismul lor, standardele impecabile de performanță atinse în executarea acțiunilor complexe, în cele mai dificile și mai periculoase locuri din lume, au fost remarcate constant de către partenerii și aliații noștri. Militarii români au fost, în toată această perioadă de profunde transformări, unii dintre cei mai buni ambasadori ai României în lume. Ei merită, cu prisosință, felicitările și recunoștința noastră!

Ministrul Apărării Naționale,
MIRCEA DUȘA


Biroul de Presă