Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 124


Mesajul ministrului apărării naționale cu ocazia zilei de 9 mai


La 9 mai, întreaga Europă celebrează dubla semnificație istorică a acestei zile. În 1945, prin semnarea, la cartierul general sovietic din Berlin a actului de capitulare necondiționată a Germaniei, se încheia în această zi cel de Al Doilea Război Mondial.

De la declarația din 9 mai 1950 a ministrului de Externe al Franței, Robert Schuman, țările europene și-au concentrat energiile către construcția celui mai mare proiect - Uniunea Europeană. Iată că la câteva decenii după aceste momente istorice, pentru România s-au deschis noi perspective.

Pentru noi, românii, 9 mai are și o a treia semnificație, fiind ziua când, în 1877, Mihail Kogălniceanu rostea în plenul Adunării Deputaților Declarația de Independență a României, act care consfințea înscrierea definitivă a țării noastre pe harta Europei. Afirmarea neatârnării țării noastre avea să fie împlinită, în lunile următoare, de către armată, pe câmpurile de bătălie de la Grivița, Smârdan și alte redute cucerite cu sânge și sacrificii.

Doresc să aduc, cu acest prilej, un pios omagiu eroilor Armatei României căzuți la datorie în războaiele trecute ori în misiunile internaționale asumate de țara noastră în ultimele două decenii. Ei și-au sacrificat viața în numele copiilor noștri și pentru viitorul lor, de aceea vom cinsti veșnic amintirea lor.

Un gând bun adresez și dumneavoastră, militarilor aflați în acest moment în misiuni în teatrele de operații. Prin misiunile grele pe care le executați la standarde impecabile, ați făcut ca România să fie cunoscută și respectată în lume. Sunteți adevărați ambasadori ai României și ne mândrim în fiecare clipă cu dumneavoastră.

Adresez sincere felicitări tuturor românilor, le urez sănătate și împliniri și îi asigur că Armata României va continua să fie scutul națiunii, împlinind menirea constituțională de a garanta suveranitatea și independența afirmate, iată, într-o zi de 9 mai.


Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale