Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 131


Întâlnirea ministrului apărării naționale, Mircea Dușa, cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen


La începutul întrevederii oficiale, ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, a mulțumit secretarului general al NATO pentru activitatea desfășurată de acesta în cadrul Alianței Nord-Atlantice, considerând că leadership-ul demonstrat de Anders Fogh Rasmussen pe parcursul celor cinci ani de mandat a avut un un impact pozitiv asupra NATO.

La rândul său, secretarul general al Alianței a mulțumit ministrului apărării naționale pentru creșterea bugetului M.Ap.N., apreciind faptul că România a înțeles necesitatea asigurării finanțării corespunzătoare a segmentului de apărare. În acest sens, ministrul Mircea Dușa a reafirmat angajamentul Guvernului României pentru suplimentarea fondurilor instituției, în vederea modernizării și dotării Armatei României.

Analiza situației de securitate din regiune a fost o altă temă pe agenda întâlnirii.

Secretarul general a adus în discuție temele aflate pe agenda Reuniunii Consiliului Nord-Atlantic în formatul miniștrilor apărării, ce se va desfășura la Bruxelles în zilele de 3 și 4 iunie, apreciind faptul că acest eveniment va fi etapa preliminară de pregătire a Summit-ului din luna septembrie a acestui an, din Țara Galilor. "Proiectul pe care îl susțin, necesitatea amplasării unor baze ale NATO în flancul estic al Alianței, este un plan ambițios pe care îl vom discuta în cadrul Summit-ului, unde vom lua decizii despre măsurile pe termen lung necesare pentru a întări apărarea colectivă. Apărarea colectivă rămâne misiunea principală a NATO".

Cei doi oficiali au abordat, de asemenea, teme legate de participarea României la viitoarele operații ale NATO, de sistemele de securitate maritimă și aeriană, dar și de sistemul de apărare antirachetă.


Biroul de Presă