Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 163


Întâlnirea ministrului apărării naționale, Mircea Dușa, cu directorul executiv al Agenției Europene de Apărare, Claude - France Arnould


Încă de la începutul discuțiilor, ministrul apărării naționale a evidențiat importanța vizitei directorului executiv al Agenției Europene de Apărare (EDA), prima vizită în România a unui înalt oficial european pe dimensiunea de securitate și apărare după o perioadă lungă de timp.

În acest context, Mircea Dușa a apreciat că "în Uniunea Europeană, Apărarea contează, fiind foarte important ca opinia publică să conștientizeze necesitatea dezvoltării unor capacități militare credibile, care să asigure creșterea autonomiei strategice a UE în managementul situațiilor de criză".

La rândul său, directorul executiv al EDA a subliniat faptul că "România este un jucător strategic foarte important, mai ales în situația actuală de securitate din zonă". De asemenea, Claude-France Arnould a reamintit importanța rezoluțiilor Consiliului European, care a avut loc în luna decembrie a anului trecut, afirmând faptul că se impune reluarea trendului ascendent al bugetelor de apărare europene.

Pe acest segment, ministrul român a informat asupra faptului că în al doilea semestru al acestui an, M.Ap.N. va beneficia de o rectificare pozitivă pentru programele de înzestrare și modernizare a Armatei României și că Guvernul a fixat ca țintă prioritară atingerea pragului asumat de 2 la sută din PIB pentru Apărare, până în anul 2017.

Pe agenda discuțiilor celor doi oficiali au fost cuprinse subiecte legate de situația geopolitică actuală și de industria de apărare, Mircea Dușa reiterând faptul că dorește includerea industriei naționale de apărare în programe europene desfășurate sub egida EDA.

Directorul executiv al Agenției, care se află în vizită de lucru în România în zilele de 10 și 11 iunie, la invitația ministrului apărării naționale, a mai avut întâlniri în cursul zilei de astăzi cu șeful Statului Major General, general-locotenent Ștefan Dănilă, cu reprezentanții Departamentului pentru Politica de Apărare și Planificare și cu cei ai Departamentului pentru Armamente.


Biroul de Presă