Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 190


Întâlnire a ministrului apărării naționale, Mircea Dușa, cu Dean R. Thompson, noul însărcinat cu afaceri al SUA în România


Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, s-a întâlnit miercuri, 9 iulie, la sediul M.Ap.N., cu viitorul însărcinat cu afaceri al SUA la București, Dean R. Thompson și cu Duane Butcher, cel care a deținut până în prezent această funcție.

Fiind o vizită de prezentare, ministrul Dușa a urat bun venit oficialului american și a afirmat excelenta cooperare bilaterală în domeniul apărării, pe baza Parteneriatului Strategic pentru secolul XXI dintre România și SUA, pe componenta sa militară. În acest context, ministrul apărării naționale a adresat mulțumiri pentru contribuția adusă de Duane Butcher la dezvoltarea proiectelor de cooperare bilaterală și a exprimat speranța că trendul ascendent al relațiilor bilaterale va continua și pe parcursul mandatului actualului însărcinat cu afaceri, Dean R. Thompson.

"Aveți în România un aliat și un partener serios, pe care SUA și Alianța Nord Atlantică se pot baza întotdeauna", a transmis ministrul Dușa celor doi oficiali americani.

Un alt subiect pe care ministrul Mircea Dușa l-a abordat a fost crearea capabilităților de înzestrare a Forțelor Aeriene cu avioane multirol, proiect care se va desfășura și cu sprijinul Statelor Unite ale Americii, "cooperarea pe acest domeniu fiind una excelentă", a conchis ministrul român.

"Când vorbim de avioane multirol care sunt în înzestrarea NATO, aceste avioane vor fi unele moderne, performante, pentru a executa misiunile pe care le are de îndeplinit aviația de vânătoare", a mai declarat Mircea Dușa.

Subiecte de actualitate precum situația din regiune, respectiv prioritățile de pe agenda Alianței Nord-Atlantice în perspectiva Summit-ului NATO, din septembrie a.c., din Țara Galilor au figurat pe agenda întâlnirii.

În ceea ce privește Summit-ul NATO din luna septembrie, ministrul român a subliniat faptul că acesta va reconfirma obiectivele Alianției, dar și necesitatea unor alocări bugetare mai consistente din partea aliaților europeni .

Ministrul Mircea Dușa a adus în discuție și stadiul lucrărilor de construcție la amplasamentul sistemului anti-rachetă de la Deveselu, informând că proiectul se încadrează calendarului stabilit.

Cele două părți au apreciat cooperarea foarte bună de la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, care este esențială în derularea tranzitului forțelor și mijloacelor SUA și Aliate înspre și dinspre Afganistan.

Oficialii americani au apreciat relația partenerială puternică între cele două armate, eforturile de participare în operații militare, precum și dezvoltarea proiectului scutului anti-rachetă de la Deveselu, esențial în cadrul parteneriatului strategic bilateral, dar și în cadrul securității întregii regiuni.

Ministrul apărării naționale a reafirmat angajamentul Armatei României de a fi prezentă în Afganistan, alături de aliați, și după anul 2014, în cadrul misiunii "Resolute Support".


Biroul de Presă