Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 196


Regimentul 30 Gardă iși va prezenta uniforma de vară de protocol


Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul" va prezenta miercuri, 16 iulie, de la ora 9.30, în cadrul unei ceremonii, uniforma de vară de protocol a militarilor.

La ceremonie va fi prezent ministrul apărării naționale, Mircea Dușa.

Jurnaliștii care doresc să participe la activitate vor fi așteptați, între orele 9.00 și 9.20 la sediul regimentului (Bulevardul Gl. Vasile Milea nr. 5-7).

***

Uniforma de protocol a Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul" este una dintre cele mai elegante și rafinate din spațiul european, ce îmbină elemente din fondul tradițional al marilor ținute ale perioadei interbelice, armonios închegate într-o formă modernă, ce conferă solemnitate și autoritate. Garda de Onoare, în această ținută, are nu doar o notă oficială, fastuoasă și ceremonială, ci și una simbolică reprezentând în formă vestimentară un arc peste timp, o emblemă a istoriei glorioase a poporului român și a armatei sale.

Aceasta a fost purtată prima oară la parada militară de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1990, organizată cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României, și a devenit emblematică pentru armată și pentru statul român.

La momentul introducerii noii uniforme nu a fost stabilită și o ținută pentru anotimpul călduros. Datorită faptului că militarii Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul" participă în prezent la numeroase activități pe timp de vară, s-a făcut propunerea realizării unui model adecvat zilelor călduroase, model ce preia elementele din uniforma de ceremonie interbelică, aducând modificări doar din punct de vedere cromatic și, evident, al materialului din care aceasta este confecționată.


Biroul de Presă