Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 235


Întâlnirea bilaterală între miniștrii apărării român și estonian


În marja Summit-ului NATO din Țara Galilor, ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, s-a întâlnit joi, 4 septembrie, cu omologul său estonian, Sven Mikser.

Discuțiile oficiale au debutat cu o analiză a situației de securitate din regiunea flancului estic al Alianței. Ministrul român a transmis omologului său faptul că România condamnă încălcarea gravă a suveranității și integrității teritoriale a statului vecin prin nerespectarea legislației internaționale.

În cadrul NATO, Estonia reprezintă pentru România un aliat cheie în promovarea intereselor de securitate a aliaților din flancul estic. De aceea, ministrul Dușa a subliniat această abordare comună ca fiind necesară și cuprinzătoare în măsurile de reasigurare.

Ministrul român a apreciat programul de exerciții NATO ca având un rol definitoriu și a afirmat că pe dimensiunea maritimă a Alianței "sprijinim eforturile de operaționalizare a Strategiei maritime, importanța Mării Baltice și a Mării Negre în spațiul de securitate euro- atlantic fiind prioritate zero".

Cei doi oficiali au susținut de comun acord ideea aprofundării cooperării bilaterale, mai ales în acest context internațional care obligă statele cu interese comune să își consolideze dialogul. Astfel, ministrul Mircea Dușa a susținut inițierea cooperării în domeniile de apărare cibernetică și informațiilor pentru apărare.

În domeniul apărării cibernetice, ministrul român a apreciat activitatea Centrului de Excelență NATO în domeniul apărării cibernetice de la Tallinn și a susținut ideea inițierii unei cooperări în acest domeniu între România și Estonia.

În încheiere, Mircea Dușa a subliniat faptul că România a ridicat constant în cadrul dezbaterilor aliate problema importanței și relevanței strategice a țărilor aliate de la flancul estic al Alianței. De aceea, "această situație ne determină să găsim împreună palierele de cooperare care pot aduce plus valoare", a conchis ministrul român.


Biroul de Presă