Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 237


Concluziile reuniunilor miniștrilor apărării din cadrul Summit-ului NATO din Țara Galilor


Alianța Nord-Atlantică va rămâne alături de Ucraina și va susține în continuare integritatea și suveranitatea acestei țări, pe drumul său de integrare europeană. Acesta este cel mai important mesaj pe care liderii NATO, în frunte cu Secretarul General, Anders Fogh Rasmussen, l-au transmis în cadrul evenimentului din Țara Galilor.

Reuniunea de ieri, 4 septembrie, la nivelul miniștrilor apărării, în format 28+24, a debutat cu discuții legate de perspectiva de intensificare la nivel NATO a exercițiilor și operațiilor militare, dar și de angajamentul Alianței privind un dialog mai intens cu partenerii.

În expunerea sa, ministrul român al apărării, Mircea Dușa, a transmis participanților faptul că pentru prima dată de la extinderea sa către Est, NATO parcurge astăzi o etapă esențială în transformarea sa reală pentru a răspunde nevoilor de securitate ale noilor aliați. În intervenția sa, ministrul a declarat că "România transmite încă o dată aprecierile sale pentru contribuțiile aliaților la măsurile de asigurare pe flancul estic al Alianței, în contextul situației de securitate". De asemenea, ministrul român a salutat participarea Georgiei, fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, Republicii Moldova și Muntenegrului la Summit, "aceasta reprezentând o dovadă de recunoaștere a contribuției valoroase la securitatea și stabilitatea spațiului euro-atlantic".

Din perspectiva României, ca țară a cărei ambasadă la Tbilisi este Punct de Contact NATO, ministrul Mircea Dușa a apreciat nivelul înalt de angajament al Georgiei față de Alianță, dar și realizările fundamentale în domeniul securității și apărării.

În ceea ce privește apărarea antirachetă, ministrul Mircea Dușa a reiterat ferm angajamentul României față de eforturile aliate de dezvoltare a capabilităților NATO. "Urmărim cu interes implementarea inițiativei și rămânem atașați obiectivului final: dezvoltarea unui sistem capabil să asigure protecția întregului teritoriu, a populației și forțelor Aliate din Europa", a mai spus ministrul Dușa.

Reuniunea miniștrilor apărării de astăzi, 5 septembrie, în format 28+5, din cadrul Summit-ului, a fost dedicată discutării oportunităților de intensificare a cooperării cu partenerii NATO.

În primul rând, ministrul Dușa a reafirmat aprecierea față de contribuțiile aliaților la securitatea și stabilitatea spațiului euro-atlantic, respectiv la operațiile și misiunile aliate.

Ministrul apărării naționale a transmis susținerea pentru consolidarea parteneriatului Australiei, Finlandei, Georgiei, Iordaniei și Suediei cu NATO, prin sprijinul în domeniile reformei sectorului de apărare și securitate, creșterii interoperabilității, accesului la consultări politico-militare regulate și planificării operațiilor.


Biroul de Presă