Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 255


Întâlnirea bilaterală a miniștrilor apărării român și german


Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, a avut astăzi, 24 septembrie, o întâlnire bilaterală, precedată de un tête-à-tête, cu omologul său din Republica Federală Germania, Ursula von der Leyen, la sediul Ministerului Federal al Apărării.

În opinia ministrului român, semnarea Protocolului de amendare a Acordului dintre Ministerul Apărării Naționale al României și Ministerul Federal al Apărării al Republicii Federale Germania constituie un demers concret de adaptare a cadrului juridic la noile realități și un element important pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale.

La nivelul cooperării bilaterale, ministrul apărării a accentuat importanța dialogului politico-militar la nivel înalt. "Cele două țări dispun de oportunități excelente pentru concretizarea cooperării la nivelul instruirii în comun în domeniul Forțelor pentru Operații Speciale, dar și în contextul Inițiativei Forțelor Interconectate", a spus ministrul Dușa.

Analiza situației de securitate de pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice a fost un alt subiect dezbătut de cei doi miniștri. Atât ministrul român, cât și omologul său german au opinat asupra necesității ca Alianța să-și mențină flexibilitatea militară și politică pentru a răspunde tuturor provocărilor. România sprijină implementarea rapidă a Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a Alianței. Ministrul român a mai subliniat importanța intensificării și concentrării exercițiilor militare pe scenarii specifice apărării colective, precum și interconectării exercițiilor naționale cu cele ale NATO. De asemenea, ministrul Dușa a salutat adoptarea la Summit a Conceptului Națiunilor Cadru, inițiativă lansată de Germania.

Germania și România vor continua discuțiile și consultările bilaterale menite a contribui la identificarea și dezvoltarea în comun a capabilităților militare în cadrul inițiativelor Smart Defence și Pooling&Sharing.

Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, a transmis omologului său faptul că România susține continuarea angajamentului aliat în Afganistan și post ISAF 2014.


Biroul de Presă