Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 332


Întâlnirea ministrului apărării naționale cu o delegație a Comisiei Forțelor Armate a Camerei Reprezentanților din Statele Unite ale Americii


Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, s-a întâlnit duminică, 14 decembrie, cu o delegație bipartită a Camerei Reprezentanților din Statele Unite ale Americii condusă de congresmanul Michael Rogers, membru al Comisiei Forțelor Armate a Camerei Reprezentanților și președinte al Subcomisiei pentru Forțe Strategice.

Sprijinul consistent pentru implementarea măsurilor de asigurare aliate, creșterea numărului de exerciții militare bilaterale, vizita unor înalți oficiali americani în România au demonstrat soliditatea relației dintre România și Statele Unite ale Americii. Afirmația îi aparține ministrului apărării, Mircea Dușa, care a transmis delegației faptul că Parteneriatul Strategic dintre țările noastre "a dus la promovarea și apărarea intereselor noastre comune de securitate".

Ministrul Dușa a accentuat importanța Inițiativei SUA de reasigurare europeană, care vizează în principal creșterea și susținerea prezenței americane în Europa. Totodată a apreciat sprijinul SUA confirmat prin aprobarea documentului de către Congresul american, având o importanță majoră pentru statele din flancul estic aliat.

În cadrul discuțiilor, cei doi demnitari au analizat situația de securitate din Ucraina și din regiunea extinsă a Mării Negre. În acest sens, ministrul Mircea Dușa a salutat angajamentul ferm al SUA în implementarea Planului de creștere a capacității operaționale a Alianței.

Cooperarea în domeniul apărării antirachetă, dar și prezența militarilor români în teatrul de operații din Afganistan au fost subiecte importante aflate pe agenda discuțiilor oficiale.

În opinia ambelor delegații, baza de la Deveselu este o componentă valoroasă pentru sistemul NATO de apărare antirachetă și contribuie la reafirmarea solidarității și coeziunii aliaților. Oficialul american a declarat faptul că atât România, cât și SUA au respectat termenele în îndeplinirea sarcinilor agreate pentru operaționalizarea capacității de la Deveselu, felicitând partea română pentru angajarea continuă în proiect.

Congresmanul Michael Rogers a apreciat profesionalismul militarilor români în misiunile desfășurate în teatrul de operații din Afganistan și a caracterizat nivelul de angajament al trupelor române ca fiind unul definitoriu pentru stabilizarea Afganistanului, asumat în urmă cu peste 10 ani și materializat în contribuții semnificative la ISAF.


Biroul de Presă