Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 17


Întâlnire a miniștrilor apărării din România și Marea Britanie


În marja Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, s-a întâlnit joi, 5 februarie, cu Michael Fallon, ministrul apărării din Marea Britanie.

Cei doi miniștri au discutat despre cooperarea româno-britanică, subiectele aflate pe agenda reuniunii ministeriale a NATO, precum și despre situația de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre.

Referindu-se la cooperarea dintre cele două armate, ministrul Dușa a apreciat în mod deosebit angajamentul Marii Britanii pentru intensificarea cooperării cu România în domeniile dialogului strategic și al securității.

În cadrul schimbului de opinii, cei doi oficiali au subliniat importanța deciziilor concrete care vor fi adoptate în cadrul reuniunii, pe problematica continuării măsurilor de asigurare ale NATO și a implementării Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a Alianței (Readiness Action Plan). Astfel, a fost subliniată importanța creării unor structuri de comandă-control pe teritoriul României și pe cel al statelor aliate din estul Europei ca parte a măsurilor aliate de adaptare la noul mediu de securitate.

În contextul deteriorării situației de securitate din regiunea Mării Negre și a ultimelor evoluții din Ucraina, ministrul român al apărării a susținut necesitatea continuării și chiar întăririi măsurilor de asigurare ale Alianței pe parcursul anului 2015.

Ministrul britanic al apărării și-a exprimat solidaritatea față de preocupările României și a evidențiat intenția autorităților de la Londra de a se angaja substanțial în susținerea măsurilor de adaptare și de asigurare implementate la nivel aliat în actualul context strategic. Michael Fallon a mai menționat decizia de creștere a participării militarilor britanici la exercițiile organizate în România, ca parte a măsurilor de asigurare, precum și participarea concretă cu personal militar la constituirea structurilor de comandă-control ce vor fi operaționalizate în țara noastră.


Biroul de Presă