Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 63


Discuții oficiale ale ministrului apărării naționale, Mircea Dușa, cu omologul georgian, Mindia Janelidze


Miniștrii român și georgian ai apărării au avut luni, 6 aprilie, o întâlnire oficială la sediul Ministerului georgian al Apărării, unde au discutat despre situația de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre și despre relațiile bilaterale dintre cele două armate.

Ministrul Mircea Dușa a declarat că există bune premise pentru aprofundarea relațiilor militare bilaterale, date fiind interesele celor două state, precum și poziția comună racordată la noua conjunctură strategică din regiune.

„Doresc să reiterez interesul României de a intensifica și consolida cooperarea cu Georgia, pe parcursul celui de-al doilea mandat deținut de țara noastră ca Ambasadă Punct de Contact NATO pentru perioada 2015-2016. Totodată, susținem consolidarea relațiilor Uniunii Europene cu Georgia și considerăm că Summit-ul de la Riga, dedicat Parteneriatului Estic, va constitui un moment important în dezvoltarea relațiilor de cooperare”, a declarat Mircea Dușa.

Ministrul român al apărării și-a exprimat disponibilitatea de a consolida cooperarea începută în anul 2013 în domeniul forțelor pentru operații speciale, cu accent pe participarea la antrenamente și exerciții comune care vor contribui la creșterea interoperabilității forțelor georgiene cu cele ale NATO.

Ministrul Mircea Dușa a apreciat demersurile georgiene de continuare a implementării reformei în domeniul apărării și a afirmat disponibilitatea părții române de a oferi asistență în mai multe domenii, cum ar fi instruirea, învățământul și cercetarea.

„Aș dori să exprim sprijinul nostru în cadrul Programului NATO de Dezvoltare a Învățământului Militar prin oferirea unui număr de locuri Georgiei, pentru personalul său militar, la cursurile organizate în instituțiile noastre de învățământ militar și prin participarea cu experți militari la echipele NATO care desfășoară diferite activități pe linie de cooperare militară cu țara dumneavoastră”, a mai declarat ministrul Dușa.

Referitor la situația de securitate din zona extinsă a Mării Negre, cei doi oficiali și-au exprimat îngrijorarea față de ultimele evoluții și au reiterat necesitatea unei consolidări a relațiilor dintre cele două armate.

Pe timpul vizitei, ministrul Mircea Dușa a depus o coroană de flori la monumentul din Piața Eroilor din Tbilisi și a ținut un moment de reculegere în memoria eroilor georgieni.


Biroul de Presă