Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 110


Ministrul Mircea Dușa, la reuniunile de la Bruxelles


Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, a participat luni, 18 mai, la Reuniunea Consiliului pentru Afaceri Externe și la lucrările Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (EDA).

Conform ministrului apărării naționale, acestea au reprezentat oportunități importante pentru identificarea priorităților comune ale statelor membre ale Uniunii Europene în domeniul apărării. „Deciziile adoptate vor contribui la pregătirea Consiliului European dedicat securității și apărării la nivelul șefilor de state și guverne, care va avea loc la sfârșitul lunii iunie, în vederea consolidării profilului Uniunii ca actor credibil pe scena securității internaționale”, a precizat Mircea Dușa.

Ministrul apărării naționale a declarat în cadrul reuniunilor că, în actualul context de securitate, este foarte importantă cooperarea cu Alianța Nord-Atlantică în domeniul dezvoltării capacităților militare. „Cooperarea în domeniul apărării trebuie să aibă la bază nu doar convergența proceselor de planificare și schimbul de informații, dar și utilizarea standardelor, procedurilor și reglementărilor existente la nivelul NATO, în măsura în care acest lucru este posibil”, a menționat Mircea Dușa.

În cadrul reuniunii Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare, ministrul apărării naționale a salutat activitatea EDA, care „a depus eforturi în vederea facilitării cooperării între statele membre, aspect care, în opinia României, necesită o atenție deosebită a liderilor europeni”, și a susținut implementarea măsurilor menite să sprijine întreprinderile mici și mijlocii, respectiv identificarea unor instrumente care să încurajeze și să faciliteze accesul acestora pe piața echipamentelor militare.

În cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe, referitor la operațiile și misiunile militare desfășurate sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună a Uniunii Europene, ministrul Dușa a menționat poziția țării noastre privind Bosnia și Herțegovina. De asemenea, a subliniat necesitatea consolidării eforturilor politice și a acțiunii operaționale a UE până în momentul în care mediul de securitate din această țară va atinge un grad de stabilitate considerat ireversibil. De asemenea, ministrul apărării naționale a exprimat sprijinul României pentru operațiile și misiunile UE derulate în Africa, cu accent pe eforturile de consolidare a securității în Cornul Africii și în Republica Centrafricană, precum și pentru stabilizarea situației din Mali și regiunea Sahel.

Totodată, ministrul Mircea Dușa a făcut cunoscută importanța inițierii unui proces de revizuire strategică la nivelul UE, în scopul elaborării unei noi Strategii Europene de Securitate, care să reflecte adecvat noile realități geopolitice.


Biroul de Presă