Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 137


Reuniunea miniștrilor aliați ai apărării din statele participante la Gruparea de tip națiune cadru, coordonată de Germania


Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, a participat miercuri, 24 iunie, în cadrul întâlnirilor de la Cartierul General al NATO, la o reuniune informală a miniștrilor apărării din țările membre și afiliate la Gruparea de tip națiune cadru, coordonată de Germania (DEU FNC).

Pe timpul întâlnirii, dedicată analizării stadiului și perspectivelor procesului de implementare a acestui concept, ministrul român al apărării a semnat, împreună cu reprezentanții altor cinci state (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și Slovacia) o scrisoare comună de aderare la principiile și obiectivele grupării DEU FNC. Astfel, prin afilierea celor șase noi state la cei 10 membri existenți, inițiativa coordonată de Germania va avea 16 state aliate.

“Numărul mare de țări participante la gruparea-cadru condusă de Germania reprezintă dovada viabilității acestui concept, prin prisma capacității de a sprijini statele aliate în vederea dezvoltării capabilităților necesare atingerii nivelului de ambiție al NATO”, a spus ministrul Dușa pe timpul intervenției în cadrul reuniunii.

În continuare, ministrul român a subliniat faptul că România a fost întotdeauna un susținător activ al intensificării cooperării între aliații europeni ca mijloc esențial de asigurare a forțelor și capabilităților necesare Alianței. Dezvoltarea acestora este cu atât mai importantă acum, în contextul noilor provocări din mediul de securitate din vecinătatea estică și sudică a NATO.

Ministrul român și-a exprimat convingerea „că inițiativa va aduce o contribuție importantă la intensificarea proceselor de cooperare, pentru creșterea capacității de dislocare a forțelor și menținerea capabilităților critice pentru Alianță, utilizând cadrul oferit de procesul NATO de planificare a apărării.”

Miniștrii apărării au decis alinierea eforturilor din cadrul DEU FNC la transformarea strategică a NATO, prin includerea Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a Alianței ca element de adaptare a acesteia.


Biroul de Presă