
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
20 Iulie – Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene
În perioada, 14-31 iulie, între orele 09.00-16.00 – Muzeul Național al Aviației Române organizează, la Galeria de artă „Pictor Ion Țarălungă”, expoziția „Arta în aviație”, care cuprinde: tablouri (grafică și pictură) cu tematică de aviație, cele mai multe sub semnătura lui Ion Țarălungă, vitrine cu obiecte și documente din creația artistică a piloților, sculpturi, statuete, crochiuri și caricaturi cu tematică de aviație.
În perioada, 6-18 iulie, la sediul Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov, al Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene „Aurel Vlaicu” și al Școlii de maiștri militari și subofițeri „Traian Vuia”, ambele din Boboc, județul Buzău, și la sediul Bazei 90 Transport Aerian „Gheorghe Bănciulescu”, de la Otopeni, va fi expusă seria de machete Vlaicu-planor, Vlaicu I, Vlaicu II și Vlaicu III.
Sâmbătă, 18 iulie, începând cu ora 09.00 - Ziua Porților Deschise la Baza 90 Transport Aerian „Gheorghe Bănciulescu”, de la Otopeni. Cu această ocazie, vizitatorii vor putea asista la evoluția elicopterelor IAR-330 Puma și aeronavelor C-27J Spartan, C-130 Hercules, Antonov AN-30 și IAR-99 Șoim; de la ora 09.00 - Ziua Porților Deschise pe Aerodromul Giarmata, județul Timiș, unde vor evolua elicoptere IAR-330 Puma, avioane de luptă MiG-21 LanceR și aeronave de transport C-27J Spartan.
Duminică, 19 iulie, între orele 09.00-10.00 - Ceremonie militară și religioasă cu depuneri de coroane de flori, în memoria eroilor aviatori, la Monumentul Eroilor Aerului din Piața Aviatorilor, București. Pe timpul ceremoniei vor evolua aeronave militare de tip IAR-330 Puma, IAK-52, C-27J Spartan, Antonov AN-30, IAR-99 Șoim și MiG-21 LanceR, dar și aeronave aparținând Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Aeroclubului României, Școlii Superioare de Aviație Civilă și companiei TAROM; de la ora 10.30 - Ziua Porților Deschise la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, unde vor avea loc zboruri demonstrative cu aeronave civile și militare, exerciții aeriene tactice cu MiG-21 LanceR și IAR-330 Puma, IAR-99 Șoim, IAR-316B și C-27J Spartan, lansări de parașutiști și va fi organizată o expoziție de aeronave; între orele 10.00-17.00 - Ziua Porților Deschise la Muzeul Național al Aviației Române, București, unde pot fi admirate materiale semnificative ale istoriei aeronauticii românești: avioane militare, stații de radiolocație, tehnică de artilerie antiaeriană și rachete sol-aer, machete, uniforme, decorații și documente de arhivă.
* * *
Sărbătorim, la 20 iulie, odată cu prăznuirea Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al temerarilor zborului, Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene.
Astăzi, Forțele Aeriene Române, ca parte integrantă a celui mai puternic sistem colectiv de apărare din lume, se dezvoltă într-un nou concept și acționează conform politicilor creionate de Strategia de Securitate Națională a României. Structură omogenă și dinamică, Forțele Aeriene Române sunt o componentă modernă, consistentă, performantă din punct de vedere tactic, operativ și strategic a sistemului național de apărare.
Misiunea Forțelor Aeriene constă în apărarea spațiului aerian național cu mijloace aer-aer și sol-aer, sprijinul celorlaltor categorii de forțe și al autorităților locale pentru înlăturarea urmărilor calamităților naturale și intervenția în situații de urgență civilă, asigurând cercetarea aeriană, transportul de materiale, medicamente și alimente, precum și evacuarea răniților și bolnavilor din zonele afectate.
Forțele Aeriene se află în plin proces de reorganizare a principalelor entități luptătoare, la finalul căruia va fi realizată integrarea și asimiliarea capabilității avion multirol F-16 Fighting Falcon. Această nouă escadrilă va fi organizată pe modelul deja testat și funcțional al oricărei escadrile similare din NATO și va beneficia de facilitățile moderne de infrastructură care se află în execuție la Câmpia Turzii și la Fetești.
Tot în acest context de transformare, la începutul acestui an a fost recepționat ultimul avion de tipul C-27J Spartan, activitate care a încheiat ciclul unei achiziții ce oferă o nouă perpectivă asupra capabilității de transport aerian a Forțelor Aeriene.
Activitățile comune, exercițiile multinaționale și misiunile executate în teatrele de operații din Irak, Balcanii de Vest sau Afganistan, au dovedit de fiecare dată competența și profesionalismul personalului din Forțele Aeriene Române.
Integritate, devotament și tenacitate sunt valorile perene ale Forțelor Aeriene.
Biroul de Presă