Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 161


Ministrul apărării naționale în vizită în Republica Portugheză


Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, aflat în vizită în Portugalia luni și marți, 20 și 21 iulie, a remarcat excelenta colaborare între cele două armate. În acest sens, cei doi miniștri au convenit înființarea unui grup de lucru format din specialiști din ministerele român și portughez ale apărării care să identifice noi domenii de cooperare, atât în cadrul unor proiecte comune, cât și în ceea ce privește participarea la misuni NATO sau obiective comune în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună a Uniunii Europene. Impulsionarea relațiilor militare bilaterale va contribui, în același timp, la consolidarea contribuției celor două țări la eforturile de stabilizare și securizare a spațiului euro-atlantic și a vecinătății sale.

În cadrul întâlnirii cu omologul său, José Pedro Aguiar-Branco, ministrul Dușa a mulțumit partenerului portughez pentru modul coerent în care se derulează programul strategic de înzestrare cu aeronave F-16 Fighting Falcon, neexistând întârzieri sau restanțe în îndeplinirea obligațiilor asumate. „Apreciez standardele înalte de pregătire din Armata Portugheză, precum și profesionalismul instructorilor care contribuie în mod hotărâtor la asigurarea calității pregătirii piloților români, creând și premisele unei colaborări bilaterale pe termen lung, în special la nivelul Forțelor Aeriene”, a spus ministrul român.

Remarcând contribuția Portugaliei la întărirea misiunilor de poliție aeriană ale NATO, ministrul apărării naționale a exprimat întreaga apreciere pentru maniera exemplară în care s-a desfășurat, pe teritoriul țării noastre, misiunea comună a Forțelor Aeriene Române și a detașamentului Forțelor Aeriene Portugheze, constituit din patru aeronave F-16 Fighting Falcon și 95 de militari.

Ministrul Dușa a făcut cunoscut, de asemenea, faptul că acordul politic încheiat în România referitor la creșterea treptată a finanțării pentru apărare până la nivelul de 2 la sută din Produsul Intern Brut, pentru o perioadă de 10 ani începând din anul 2017, va permite continuarea implementării Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului Avion multirol al Forțelor Aeriene. „În acest moment, în plan intern, la nivelul instituțiilor implicate se derulează un proces de analiză privind opțiunile și variantele de continuare și dezvoltare a programului avion multirol”, a precizat Mircea Dușa.

Pe timpul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat și cooperarea în contextul Politicii de Securitate și Apărare Comună a Uniunii Europene, ministrul Dușa precizând că participarea la dezvoltarea securității și apărării UE continuă să reprezinte una dintre prioritățile politicii de apărare a României.

Referitor la colaborarea în cadrul Alianței Nord-Atlantice, ministrul Dușa a reiterat „satisfacția autorităților române pentru reconfirmarea în cadrul Reuniunii de la sfârșitul lunii iunie, de la Bruxelles, a sprijinului pentru apărarea colectivă a aliaților din flancurile estic și sudic ale NATO, în actuala realitate strategică tot mai complicată”.

În același context, oficialul român a subliniat importanța susținerii continue a procesului general de adaptare a Alianței la evoluțiile actuale și preconizate din mediul de securitate, în special prin implementarea Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a NATO, precum și prin lansarea procesului de adaptare strategică a organizației pe termen lung. Ministrul Mircea Dușa a reafirmat hotărârea României de a continua participarea la misiunile și operațiile aliate, conform angajamentelor asumate.

În cadrul vizitei în Republica Portugheză, ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, s-a întâlnit cu personalul militar român dislocat la Baza Aeriană Monte Real și a vizitat Comandamentul Forțelor Terestre, precum și două centre de excelență în domeniul cercetării-dezvoltării, din Porto.


Biroul de Presă