Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 177


Întâlnire a ministrului Mircea Dușa cu omologul său din Republica Moldova


Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, s-a întâlnit joi, 20 august, la sediul M.Ap.N., cu omologul său din Republica Moldova, Anatolie Șalaru, aflat, în zilele de 19 și 20 august, în vizită oficială la București.

„Întâlnirea de astăzi se constituie într-o etapă superioară în consolidarea dialogului politico-militar la nivel înalt între statele noastre și un bun prilej pentru realizarea unui schimb de opinii referitoare la stadiul și perspectivele cooperării militare bilaterale și în formate multilaterale,” a declarat ministrul Mircea Dușa.

Pe agenda discuțiilor s-au regăsit teme referitoare la situația de securitate regională, cooperarea bilaterală în domeniul apărării, dar și cooperarea în cadrul inițiativelor regionale și organizațiilor internaționale, cu accent pe dimensiunile NATO și UE.

În acest context, ministrul apărării naționale a subliniat că România contribuie în mod activ la consolidarea cooperării NATO cu Republica Moldova, atât în cadrul oferit de Platforma pentru Interoperabilitate, cât și în implementarea Inițiativei de Consolidare a Capacităților de Apărare (Defence Capability Building / DCB). Ministrul Dușa a salutat înființarea Biroului NATO de Legătură la Chișinău, anunțănd că țara noastră va participa cu un expert în cadrul acestei structuri, care are rolul de a acorda asistență autorităților militare din Republica Moldova în domeniul evaluării amenințărilor strategice și a riscurilor militare.

De asemenea, ministrul Dușa a declarat că țara noastră încurajează participarea Republicii Moldova în cadrul inițiativelor regionale din sud-estul Europei, în scopul creșterii vizibilității și conturării profilului Armatei Naționale în plan regional.

În ceea ce privește parcursul european al țării vecine, ministrul Dușa a reafirmat sprijinul pentru o angajare mai intensă a Republicii Moldova în activitățile și acțiunile derulate sub egida Politicii de securitate și apărare comună (PSAC), ca parte importantă a procesului de integrare europeană.

Cei doi oficiali au mai discutat despre activitățile de instruire în comun a unităților din cadrul categoriilor de forțe. Ministrul Dușa a apreciat că astfel de activități practice sunt în beneficiul ambelor armate, propunând continuarea participării cu echipe de ofițeri și subofițeri ai Armatei Naționale a Republicii Moldova la viitoarele exerciții naționale desfășurate de Armata României.

Imagini de la eveniment pot fi obținute accesând link-urile de mai jos:
- ilustratie vizita:
https://transfer.mapn.ro/downloads/20_august_2015_ilustratie_vizita_1440061727.mpg
- declaratie de presa:
https://transfer.mapn.ro/downloads/20_august_2015_declaratie_de_presa_1440061704.mpg


Biroul de Presă