Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 212


Întâlnire a ministrului Mircea Dușa cu ambasadorul SUA la București, Hans Klemm


Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, l-a primit astăzi, 13 octombrie, la sediul M.Ap.N., pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm.

În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au discutat despre situația actuală de securitate din regiune, relațiile dintre România și SUA în domeniul apărării, desfășurate în cadrul Parteneriatului strategic, măsurile de asigurare în context bilateral și aliat, adaptarea strategică a Alianței în perspectiva viitorului Summit NATO de la Varșovia, precum și despre extinderea contactelor româno-americane la nivel politico-militar.

Referitor la cel mai important proiect bilateral, facilitatea antirachetă de la Deveselu, ministrul apărării naționale a apreciat că aceasta face parte dintr-un proiect complex, iar operaționalizarea sa până la finalul acestui an, în parametrii agreați, este esențială în noul context strategic și în vederea integrării în cadrul proiectului NATO de apărare antirachetă.

“Parteneriatul Strategic bilateral reprezintă una dintre direcțiile principale ale politicii de apărare a țării noastre, dar și o dovadă a angajamentului ferm al României ca aliat de încredere al SUA”, a precizat ministrul apărării naționale.

În ceea ce privește măsurile de asigurare care vizează întărirea securității statelor aliate din flancul estic al Alianței, ministrul apărării naționale a apreciat decizia SUA de a se implica activ în implementarea acestora, printr-o prezență consistentă a forțelor militare americane în regiune.

„Doresc să folosesc acest prilej și să exprim mulțumiri pentru sprijinul constant al SUA și pentru importanta contribuție americană cu personal la încadrarea posturilor multinaționale din cadrul structurilor NATO de comandă-control din București. Această contribuție are un impact deosebit în plan strategic”, a mai spus ministrul Dușa.

Un alt subiect abordat a fost viitorul Summit de la Varșovia care, în opinia ministrului Dușa, ar trebui să aibă ca element central dezbaterea adaptării strategice a NATO pe termen lung.

„Pentru a obține efectul dorit, o postură eficientă de apărare și descurajare trebuie să asigure o prezență militară aliată vizibilă și persistentă pe flancul estic, concepută pe termen lung. Susținem, totodată, dezvoltarea infrastructurii necesare dislocării rapide a forțelor aliate, inclusiv prin implementarea proiectelor cu finanțare din fonduri comune ale NATO”, a concluzionat ministrul apărării naționale.


Biroul de Presă