Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 221


MILITARI ROMÂNI PARTICIPĂ LA EXERCIȚIUL NATO - TRIDENT JUNCTURE 15 -


Armata României participă, în perioada 21 octombrie - 6 noiembrie, la faza a doua - cu trupe în teren, a exercițiului multinațional TRIDENT JUNCTURE 15 – TRJE 15, care are loc în San Gregorio, Spania.

Forțele Terestre sunt reprezentate de 75 de militari - un pluton de cercetare din cadrul Batalionului 528 Cercetare „Vlad Țepeș” care va executa, împreună cu structuri similare din armata belgiană și spaniolă, infiltrări în dispozitivul inamicului pentru culegerea de date și informații despre forțele acestuia, și un pluton de decontaminare Radiologică, Biologică și Chimică din Batalionul 202 Apărare CBRN „General Gheorghe Teleman”, care va avea ca misiuni decontaminarea personalului, tehnicii, echipamentelor și terenului.

Centrul de operații psihologice este reprezentat la exercițiul din Spania de trei echipe tactice.

x x x

În perioada 3 octombrie – 6 noiembrie, Alianța Nord-Atlantică desfășoară în Italia, Norvegia, Portugalia și Spania exercițiul multinațional TRIDENT JUNCTURE 15, care are ca scop evaluarea și certificarea structurilor participante la Forța de Răspuns a NATO – NRF, pentru anul 2016. NRF este constituită dintr-un pachet de forțe întrunite, multinaționale, rapid dislocabile, pregătite, antrenate și certificate pentru îndeplinirea misiunilor încredințate.

Exercițiul, care are două faze, implică participarea a aproximativ 36.000 de militari din peste 30 de state membre ale NATO și partenere, precum și a reprezentanților mai multor organizații internaționale, printre care Uniunea Europeană și Uniunea Africană.

În perioada 3 - 6 octombrie, în Norvegia a avut loc prima fază a TRJE 15 – un exercițiu de comandament, iar între 21 octombrie și 6 noiembrie se desfășoară faza a doua - un exercițiu cu trupe în teren, în Italia, Portugalia și Spania.


Biroul de Presă