Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 248


MESAJUL MINISTRULUI APĂRĂRII NAȚIONALE CU OCAZIA SĂRBĂTORIRII ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI


Ziua de 1 Decembrie este pentru noi, românii, mai mult decât momentul în care Țara își întregea granițele istorice. Nu putem uita că Marea Unire fusese pregătită de generații întregi de patrioți care, în secolele precedente, cu puterea cuvântului sau cu arma în mână, au luptat pentru aprinderea flăcării conștiinței naționale.

Încă din 1918, 1 Decembrie a devenit un simbol al renașterii naționale, o sărbătoare a românilor de pretutindeni, care aveau, pentru prima dată, un grandios exemplu, dovada că marile speranțe pot deveni realitate, că destinul unei națiuni nu depinde doar de vremuri și conjuncturi, ci, mai ales, de fapte.

„Marele Război” avea să ceară națiunii noastre sacrificii nemaiîntâlnite până atunci: peste o jumătate de milion de români, căzuți pe front, ori secerați de lipsuri și boli, nu aveau să supraviețuiască teribilului conflict pentru a se putea bucura de marea reîntregire a națiunii noastre.

Sacrificiul lor nu a fost însă în van. Jerfta sutelor de mii de ostași căzuți, în numele țării, pe câmpurile de bătălie ale Primului Război Mondial, dârzenia și curajul, care au adus victorii atunci când totul părea pierdut, stau mărturie că Unirea cea Mare a fost cucerită, ca multe alte izbânzi ale națiunii, și prin forța și hotărârea Armatei României.
Sufletele eroilor armatei noastre, căzuți în războaie sunt candele aprinse etern la altarul dragostei de patrie.

Gândurile mele se îndreaptă către militarii aflați acum în misiuni în teatrele de operații care, asemenea înaintașilor lor, apără cu arma în mână interesele națiunii noastre. Vă mulțumesc, dragi militari, în numele concetățenilor noștri, pentru tot ceea ce faceți, dar, mai ales, pentru tot ceea ce sacrificați în numele nostru. România este, astăzi, o voce puternică în lume, în cadrul NATO și al Uniunii Europene, și datorită rezultatelor remarcabile obținute de voi în misiunile executate alături de aliați și parteneri în teatrele de operații, unde ați acționat în ultimii ani.

Un gând deosebit, de respect și prețuire, transmit întregului personal al Ministerului Apărării Naționale. Mulți dintre dumneavoastră vă veți afla, de Ziua Națională, la datorie, pentru că apărarea națională nu poate cunoaște răgaz. Vă asigur de toată susținerea mea și a echipei pe care o conduc la vârful ministerului. Contez pe seriozitatea, pe valoarea și dăruirea fiecăruia dintre dumneavoastră în împlinirea obiectivelor pe care ni le-am fixat.

Vă doresc dumneavoastră și familiilor dumneavoastră sănătate, bucurii și putere de muncă!
La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!


MIHNEA MOTOC, Ministrul apărării naționale