Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 31


Concluzii rezultate din participarea delegației M.Ap.N. la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE, de la Amsterdam


În cadrul reuniunii ministeriale desfășurate astăzi la Amsterdam, ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, a subliniat, în cadrul dezbaterilor privind cooperarea în domeniul apărării și Planul de acțiune al Comisiei Europene în domeniul apărării, importanța pe care România o acordă menținerii domeniului militar în atenția decidenților politici și alocarea unui nivel adecvat de resurse pentru dezvoltarea unor capabilități robuste la nivel european.

Sesiunea dedicată operațiilor și misiunilor militare aflate în curs de derulare sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună a fost focalizată pe regiunile Sahel, Cornul Africii și Republica Centrafricană, context în care România a reconfirmat sprijinul pentru inițiativele UE derulate în Africa, cu accent pe eforturile împotriva pirateriei maritime, consolidarea securității și stabilității în Cornul Africii.

În cadrul discuțiilor a avut loc și un schimb de opinii cu privire la viitoarea Strategie Globală a Uniunii Europene, care urmează să fie finalizată până la reuniunea Consiliului European din iunie 2016.

La reuniune a participat și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, care în intervenția sa a punctat importanța celor două reuniuni la nivel înalt din vara acestui an, Summit-ul NATO de la Varșovia și Consiliul European, inclusiv prin prisma identificării unor noi oportunități de cooperare partenerială între UE și NATO.

Importanța și semnificația pentru securitatea europeană a recentului anunț al Administrației Obama vizând creșterea substanțială a bugetului destinat Inițiativei pentru Reasigurarea Europeană (ERI) a fost subliniată atât în intervenția Secretarului General Stoltenberg, cât și a ministrului Motoc și a altor omologi.

Fotografiile oficiale ale Reuniunii pot fi accesate la adresa:

https://www.flickr.com/photos/eu2016nl/albums


Secția Presă