Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 35


Întâlnire bilaterală cu Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa


În marja Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, s-a întâlnit astăzi, 10 februarie, cu generalul Philip M.Breedlove, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa/SACEUR.

Ministrul Motoc a prezentat obiectivele României în domeniul apărării, transmițând asigurări cu privire la hotărârea și capacitatea țării noastre de a-și îndeplini sarcinile asumate în calitate de stat aliat și de a contribui, astfel, la realizarea obiectivelor și misiunilor Alianței.

Pe agenda discuțiilor au fost incluse teme legate de prioritățile aliate în perspectiva viitorului Summit de la Varșovia, respectiv implementarea Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a Alianței (RAP), adaptarea pe termen lung a NATO, dezvoltarea capabilităților de apărare, angajamentul Alianței Nord-Atlantice în Afganistan și asigurarea resurselor necesare în domeniul apărării.

De asemenea, au fost abordate și o serie de aspecte de interes comun legate de implementarea Inițiativei de reasigurare europeană (ERI) și a Setului de activități europene (EAS).

Ministrul Motoc a evidențiat prioritatea specială acordată de autoritățile române activităților de implementare completă a RAP, în termenele agreate, pe principalele dimensiuni vizate: operaționalizarea completă a structurilor NATO de comandă-control pe teritoriul României, creșterea contribuției proprii la operaționalizarea Forței de răspuns a NATO îmbunătățite, creșterea implicării în exerciții multinaționale organizate pe teritoriul național și în zona Mării Negre.

A fost accentuat rolul esențial ce revine consolidării prezenței pe termen lung a NATO pe flancul estic, nu numai prin prelungirea actualelor măsuri de asigurare, ci și prin dezvoltarea dimensiunii de descurajare și creșterea prezenței de forțe aliate pe teritoriul aliaților estici. De asemenea, s-a reiterat interesul special pentru identificarea unor modalități optime de consolidare a stabilității și securității flancului estic, inclusiv în zona Mării Negre.

Fotografii de la activitate pot fi găsite pe site-ul M.Ap.N., la link-ul http://www.mapn.ro/fotodb/20160210.


Secția Presă