Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 146


Participarea ministrului apărării naționale la ceremonia de începere a lucrărilor la Facilitatea antirachetă din Redzikowo, Polonia. Întâlnire bilaterală cu omologul polonez, Antoni Macierewicz


Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, a participat vineri, 13 mai, la invitația omologului său polonez, Antoni Macierewicz, la ceremonia de începere a lucrărilor la Facilitatea antirachetă din Redzikowo, din Polonia, desfășurată în prezența președintelui Poloniei, Andrzej Duda, Adjunctului Secretarului Apărării al SUA, Robert Work, Asistentului Secretarului General al NATO, Patrick Auroy, precum și a altor oficiali americani și polonezi.

Baza de la Redzikowo va fi parte componentă a sistemului american de apărare antirachetă dezvoltat în Europa și a arhitecturii antirachetă cuprinzătoare a NATO, urmând să constituie faza a III-a a dezvoltării componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă (European Phased Adaptive Approach / EPAA), cu termen pentru finalizarea lucrărilor în anul 2018.

Prezența ministrului român la acest eveniment este expresia solidarității și coeziunii aliate în contextul în care joi, 12 mai, a avut loc ceremonia de certificare operațională a sistemului antirachetă de la Deveselu, evidențiind importanța strategică deosebită a acestui proiect pentru România și Polonia, pentru Alianță și pentru securitatea euro-atlantică, în general.

În partea a doua a zilei, ministrul Motoc a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său polonez. Agenda discuțiilor a fost centrată pe prioritățile comune în cadrul aliat, în vederea pregătirii agendei viiitorului Summit de la Varșovia, cu asigurarea modalităților optime de întărire militară a securității pe flancul estic.

Cei doi miniștri au analizat evoluțiile recente în contextul regional complex și imprevizibil de securitate și au punctat importanța unei abordări integrate a întregului flanc estic al Alianței și a unui echilibru în asigurarea răspunsului aliat, atât la amenințările provenind din nordul, cât și la cele din sudul aceluiași flanc, subliniind necesitatea adaptării descurajării la specificul acestora.

Evocând importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea întregii Alianțe, ministrul Motoc a exprimat necesitatea consolidării prezenței aliate în regiune. A punctat că România sprijină, în contextul Alianței Nord-Atlantice, inițiativele dedicate segmentului nordic al flancului estic. Ministrul polonez și-a manifestat, de asemenea, sprijinul pentru propunerile pe care România le-a avansat pe dimensiunea sudică a aceluiași flanc.

Ministrul Motoc și omologul său au convenit asupra coordonării pozițiilor celor două state, în cadrul aliat, în vederea identificării unor noi modalități practice de cooperare și sprijin reciproc pentru consolidarea prezenței înaintate aliate pe întregul flanc estic al NATO.


Secția Presă