Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 152


Vizita ministrului apărării naționale la Londra


Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, a avut joi, 19 mai, o întrevedere cu secretarul britanic al apărării, Michael Fallon, cu ocazia vizitei oficiale la Londra.

Dialogul substanțial s-a axat pe modalități concrete de intensificare a relațiilor bilaterale în domeniul apărării și pe cooperarea la nivel aliat în perspectiva pregătirii agendei viitorului Summit NATO. Pe parcursul discuțiilor, a fost apreciat stadiul excelent de colaborare și rolul esențial pe care îl are, în actualul context de securitate, Parteneriatul Strategic dintre Marea Britanie și România.

Au fost agreate noi direcții de acțiune pentru intensificarea cooperării militare practice dintre cele două armate, în domenii precum pregătirea forțelor și exerciții în comun. O atenție specială a fost acordată participării Armatei României la Gruparea Întrunită de Forțe cu un Nivel de Reacție Foarte Ridicat, pentru care Marea Britanie va fi națiune cadru în anul 2017.

Ministrul Mihnea Motoc și secretarul britanic al apărării, Michael Fallon, au avut un schimb aprofundat de opinii privind evoluțiile din mediul complex de securitate și posibilitățile de susținere reciprocă și au agreat necesitatea creării unui consens în cadrul aliat, în perspectiva pregătirii deciziilor ce urmează a fi adoptate la Summit-ul de la Varșovia, din 8-9 iulie. A fost astfel evidențiată nevoia întăririi posturii de apărare și descurajare a Alianței împotriva tuturor amenințărilor și riscurilor la adresa securității europene. Cu acest prilej, ministrul Motoc a subliniat importanța strategică a Mării Negre, ca parte integrantă a securității euro-atlantice, și a accentuat necesitatea consolidării prezenței înaintate a forțelor NATO pe întregul flanc estic al Alianței. În acest sens, a prezentat inițiativele concrete lansate de România în această direcție și a solicitat sprijinul părții britanice în context aliat și bilateral.


Secția Presă