Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 166


Întrevederea ministrului apărării naționale cu Michael Turner, membru al Congresului SUA


În data de 1 iunie 2016 a avut loc întâlnirea ministrului apărării naționale, Mihnea Motoc, cu Michael Turner, membru al Congresului SUA, co-președinte al Grupului de Prietenie cu România (Romanian Caucus) din Congresul SUA și Președinte al Adunării Parlamentare a NATO.

Discuțiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe aspecte privind cooperarea în domeniul apărării dintre Statele Unite ale Americii și România în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral, precum și eforturile comune în context aliat, în vederea pregătirii Summit-ului NATO de la Varșovia. Au fost, de asemenea, analizate evoluțiile complexe de securitate din mediul regional și a fost evocată necesitatea întăririi posturii de apărare și descurajare a NATO împotriva amenințărilor și riscurilor de orice natură la adresa securității aliate.

Ministrul Motoc a exprimat apreciere pentru nivelul excelent de cooperare militară dintre cele două state și angajamentul solid al SUA în vederea creșterii prezenței americane în statele aliate de la frontiera estică a NATO, prin implementarea Inițiativei de Reasigurare Europeană și în cadrul Operației Atlantic Resolve. De asemenea, a argumentat asupra importanței strategice a Mării Negre pentru securitatea regională și euro-atlantică și necesității focalizării eforturilor aliate în această direcție. În acest context, cei doi oficiali au abordat inițiative concrete de întărire a prezenței aliate pe întregul flanc estic al NATO, în perspectiva Summit-ului de la Varșovia.

Congressman-ul Turner a evocat contribuția substanțială a României în cadrul parteneriatului bilateral și în contextul aliat, la dezvoltarea arhitecturii Sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu si a exprimat apreciere pentru contribuția semnificativă pe care o are România la misiunea Resolute Support din Afganistan, precum și în cadrul Coaliției Internaționale anti-ISIL.


Secția Presă