Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 174


Participarea ministrului apărării naționale la Reuniunea ministerială a NATO


Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, va participa, în zilele de 14 și 15 iunie, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele aliate, care se desfășoară la sediul NATO din Bruxelles.

Desfășurată cu trei săptămâni înainte de Summit-ul NATO de la Varșovia, reuniunea are ca obiectiv principal pregătirea deciziilor ce urmează să fie adoptate de șefii de stat și de guvern cu privire la principalele teme ale Summit-ului, dintre care de interes particular pentru România sunt postura de descurajare și apărare, prezența aliată pe flancul estic și angajamentul NATO în Afganistan.

Miniștrii apărării vor discuta și agrea modalitățile de consolidare a posturii aliate de descurajare și apărare, cu reliefarea măsurilor specifice prezenței aliate înaintată pentru întregul flanc estic al NATO, implementării Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a NATO (RAP), precum și apărării cibernetice, asigurării resurselor bugetare necesare apărării și dezvoltării capabilităților de apărare.

De asemenea, împreună cu reprezentanții UE, ai Finlandei și Suediei, vor fi abordate problematici de interes comun, precum îmbunătățirea cooperării NATO - UE și creșterea contribuției Alianței la efortul comunității internaționale de proiectare a stabilității, cu accent pe dezvoltarea capabilităților partenerilor.

În a doua zi, miniștrii apărării vor analiza progresele realizate de Ucraina în implementarea reformelor din domeniul securității și apărării și vor agrea Pachetul Cuprinzător de Asistență (CAP) pentru Ucraina, în vederea andosării acestuia de către șefii de stat și de guvern la Varșovia.

Pe parcursul celor două zile, ministrul român al apărării are programate o serie de întâlniri bilaterale cu omologii din Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia și Ucraina, în care vor fi abordate teme specifice viitorului Summit și cooperarea în domeniul apărării.


Secția Presă