Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 194


Operaționalizarea structurilor NATO de comandă și control din România – proiect strategic al M.Ap.N., îndeplinit integral și la termenul asumat după Summit-ul de la Newport


Astăzi, 1 iulie, în cadrul unei ceremonii comune desfășurată la București, în prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, au fost declarate Capabilitatea Operațională Inițială a Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (MND-SE HQ) și Capabilitatea Finală pentru Unitatea de Integrare a Forțelor NATO (NFIU ROU). Comandamentul aliat întrunit de la Napoli a fost reprezentat de comandantul acestuia, amiralul Michelle Howard.

Momentul marchează progresul major în îndeplinirea unuia dintre cele mai importante proiecte sectoriale strategice ale Ministerului Apărării Naționale și ale Guvernului României pentru acest an - operaționalizarea și asigurarea funcționării optime a structurilor aliate de comandă și control constituite pe teritoriul statului român. Obiectivele vor fi monitorizate permanent, dar proiectul ca atare poate fi considerat realizat deplin și la termenul asumat.

În concordanță cu angajamentele asumate de România la Summit-ul NATO din Țara Galilor, cele două comandamente aliate au fost constituite și activate ca parte a structurii de forțe a NATO, fiind o componentă importantă a Pachetului de implementare a Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a Alianței.

Cu o săptămână înaintea Summit-ului NATO de la Varșovia, declararea nivelurilor de capabilitate ale celor două structuri aliate de comandă și control are o semnificație aparte pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare și a prezenței înaintate a forțelor NATO pe flancul de est al Alianței.

MND-SE HQ și NFIU ROU sunt o prezență vizibilă, dar defensivă, a NATO pe teritoriul României, având rolul de a facilita dislocarea rapidă a forțelor aliate în regiune, în sprijinul apărării colective, prin asigurarea conexiunilor între acestea și națiunile din regiune, dar și prin planificarea și conducerea unor exerciții multinaționale și a altor forme de pregătire în comun. Ele reprezintă dovada clară a faptului că țara noastră este un aliat solid în această parte a Europei și un contributor important în arhitectura regională și internațională de securitate.


Secția Presă