Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 198


Întrevederea ministrului apărării naționale cu omologul italian


În cadrul vizitei oficiale efectuate în Italia, marți, 5 iulie, ministrul român al apărării naționale, Mihnea Motoc, a avut o întâlnire bilaterală cu omologul italian, Roberta Pinotti. La întrevedere au participat Șefii Statelor Majore ale Forțelor Armate române și italiene, generalul Nicolae Ciucă și generalul Claudio Graziano.

În cursul discuțiilor, ambele părți au subliniat necesitatea consolidării cooperării bilaterale în domeniul apărării, în cadrul Parteneriatului Strategic Consolidat dintre România și Italia, prin dezvoltarea și permanentizarea dialogului politico-militar, intensificarea activităților în domeniile instruirii și al exercițiilor comune, cooperarea tehnico-militară, participarea reciprocă la structurile aliate de comandă-control constituite pe teritoriul țărilor noastre și la misiuni sub comanda NATO și UE.

În contextul abordării ultimelor evoluții din mediul regional și internațional de securitate, în special a crizelor și riscurilor din estul și sudul Alianței, cei doi miniștri au subliniat necesitatea intensificării proceselor de adaptare strategică a NATO și a UE, precum și a colaborării între cele două organizații pentru a răspunde eficient la noile tipuri de amenințări la adresa securității europene.

Cei doi demnitari au abordat aspecte privind cooperarea în cadrul aliat, cu accent pe temele importante de pe agenda Summit-ului NATO de la Varșovia. A fost reliefată necesitatea și importanța istorică a consolidării posturii aliate de descurajare și apărare, ca temă centrală a Summit-ului, pe baza unei abordări omnidirecționale, pentru a contracara amenințările la adresa securității aliaților, indiferent de sursa de proveniență a acestora.

În context, ministrul român a evidențiat modalitățile avute în vedere pentru consolidarea prezenței aliate adaptate în partea de sud a flancului estic și în regiunea Mării Negre, ca elemente concrete de adaptare a posturii strategice a NATO la amenințările care se manifestă în această zonă. Au fost abordate modalități de participare a forțelor armate italiene la implementarea inițiativelor specifice ale României. În același timp, ministrul Motoc a exprimat disponibilitatea de participare românească la articularea obiectivului important al NATO pentru Summit-ul de la Varșovia, acela de proiectare a stabilității în vecinătatea Alianței.


Secția Presă