Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 236


Întrevederea ministrului apărării naționale cu ministrul apărării al Republicii Slovace


În cadrul vizitei oficiale în Republica Slovacă, efectuată luni, 29 august, ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, a participat la activitățile dedicate aniversării a 72 de ani de la începerea Insurecției Naționale Slovace, urmate de convorbiri bilaterale cu omologul său slovac.

Ministrul Motoc a luat parte la Ceremonia desfășurată la Muzeul Insurecției Naționale Slovace, din Banská Bystrica, în prezența președintelui Slovaciei, Andrej Kiska, a prim-ministrului slovac, Robert Fico, a vice-președintelui Comisiei Europene, Maroč ©efèoviè, a ministrului slovac al apărării, Peter Gajdoč, precum și a veteranilor de război. Programul vizitei a inclus o deplasare la Zvolen, la cel mai mare cimitir militar românesc din afara granițelor țării, unde a avut loc o festivitate de comemorare a eroilor români.

În cadrul discuțiilor cu omologul slovac, au fost abordate subiecte precum perspectivele relațiilor de cooperare în domeniul apărării, pe plan bilateral și în cadrul NATO și UE. Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, a accentuat importanța implementării deciziilor Summit-ului NATO de la Varșovia, în vederea consolidării posturii de descurajare și apărare a Alianței, ca răspuns la noile tipuri de riscuri și amenințări la adresa securității spațiului euro-atlantic.

În contextul desfășurării președinției slovace a Consiliului UE, ministrul Motoc a reiterat sprijinul României pentru prioritățile Politicii de securitate și apărare comune. De asemenea, au fost analizate modalități practice de participare activă la eforturile de creștere a profilului strategic al Uniunii pe arena globală de securitate.


Secția Presă