Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 243


Ministrul apărării naționale, la Reuniunea ministerială ONU privind operațiile de menținere a păcii


Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, a participat joi, 8 septembrie, la Reuniunea ministerială ONU privind operațiile de menținere a păcii, la Londra. Evenimentul a fost găzduit de secretarul Apărării din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Michael Fallon, în comun cu ONU și cu țările care au co-organizat Summit-ul ONU din 2015, de la New York.

Au participat peste 30 de miniștri ai apărării din întreaga lume, inclusiv patru din membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU. Reuniunea a fost destinată evaluării stadiului implementării angajamentelor asumate de statele participante la Summit-ul Liderilor ONU pe tema operațiilor de menținere a păcii din 28 septembrie 2015, discutării măsurilor necesare pentru eficientizarea misiunilor și operațiilor ONU de menținere a păcii, precum și a implementării rezoluțiilor ONU pe tema „Femeile, pacea și securitatea”.

Au fost abordate, de asemenea, modalitățile de îmbunătățire a proceselor de pregătire, generare a forțelor și instruire premergătoare misiunii, a doctrinelor, nivelului de înzestrare, conducerii și calității îndeplinirii misiunilor, precum și a mecanismelor privind lecțiile învățate și a realizării capacității de reacție rapidă.

În cadrul intervențiilor susținute, ministrul Motoc a reconfirmat angajamentele asumate de România la Summit-ul Liderilor ONU din septembrie 2015. De asemenea, a fost subliniat angajamentul ferm al României de a contribui la implementarea uniformă și permanentă a dimensiunii de gen în toate operațiile și misiunile ONU, în concordanță cu legislația națională și internațională.

Participarea la reuniune a generat oportunități de contacte bilaterale cu omologi din mai multe state aliate, în care au fost abordate subiecte de pe agenda reuniunii, precum și subiecte din domeniul cooperării bilaterale și în context aliat.


Secția Presă