Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 259


Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE


Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, a participat la reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE, desfășurată în zilele de 26 și 27 septembrie, la Bratislava, prima activitate în acest format de la preluarea președinției Consiliului UE de către Republica Slovacă.

Având în vedere provocările de securitate complexe cu care se confruntă Uniunea Europeană, discuțiile s-au concentrat pe modalitățile optime de implementare a Strategiei Globale a Uniunii Europene, cu accent pe domeniile securității și apărării și realizarea sinergiei cu Planul de acțiune pentru apărare, elaborat de Comisia Europeană.

Pe baza propunerilor Înaltului Reprezentant, a avut loc o discuție de substanță privind calendarul, prioritățile și acțiunile de implementare a Strategiei, rolul principalilor actori implicați și modalitățile de interacțiune între structurile UE – Serviciul de Acțiune Externă, Comisie și Agenția Europeană de Apărare și statele membre, pentru consolidarea Politicii de Securitate și Apărare Comune (PSAC), în perioada următoare.

Miniștrii apărării au discutat, de asemenea, cooperarea dintre Uniunea Europeană și NATO și au analizat propunerile franco-germane de consolidare a PSAC. În context, a fost subliniată importanța avansării în direcția implementării Declarației comune NATO-UE de la Varșovia pentru impulsionarea relației de cooperare dintre cele două organizații, cu evidențierea necesității consolidării complementarității între Uniune și NATO, în domeniile dezvoltării capacităților de apărare și al angajamentelor operaționale ale acestora.


Secția Presă