Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
65 de ani de radiofonie militară
Reprezentanții mass-media sunt invitați să participe la activitate, intrarea dinspre Str. General Berthelot, nr. 60-64.
* * *
La începutul lunii iunie a anului 1940, printr-un acord încheiat între Marele Stat Major al Armatei și Societatea Română de Radiodifuziune s-a hotărât difuzarea, la data de 16 iunie 1940, a emisiunii radiofonice „Ora Ostașului”. Din anul 1944, emisiunea militară de pe postul național de radio și-a schimbat denumirea în „Ora Armatei”.
De-a lungul celor 65 de ani de emisie neîntreruptă pe postul național de radio, emisiunea armatei a mai fost intitulată: „Emisiune pentru Militari”, „În Slujba Patriei” și „Pentru Patrie” (din 1969 până în 1989), pentru ca, din anul 1990, să revină la „Ora Armatei”.
Pe parcursul întregii sale existențe, emisiunea militară de radio s-a aflat în slujba publicului larg, oferind informații despre pregătirea pentru luptă a comandamentelor, statelor majore și unităților, despre măsurile de transformare și modernizare a organismului militar și participarea la misiuni în țară și în străinătate.
Din cadrul redacției s-au afirmat scriitori și jurnaliști cu renume în literatura și publicistica românească, precum: Geoge Florin Cozma, Vasile Preda, Constantin Virgil Gheorghiu, Constantin Salcia, Tudor Mușatescu, Demostene Botez, H. Nicolaide, George Lesnea. Între realizatorii și colaboratorii emisiunii întâlnim nume prestigioase, cum sunt Victor Ion Popa, George Ranetti, Mircea Ștefanescu, Mircea Dem Rădulescu, Constantin Tănase, Coco Demetrescu, Nicolae Brancomir, George Buznea, Dumitru Almaș.
“Ora Armatei” a participat intens la campania pro-NATO a presei militare române, iar jurnaliștii Redacției Militare de Radio s-au aflat în teatrele de operații din Bosnia- Herțegovina, Kosovo, Afganistan și Irak, prezentând obiectiv eforturile, profesionalismul și spiritul de sacrificiu ale militarilor români.
Biroul de Presa al M.Ap.N.