Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 291


Ministrul Mihnea Motoc, la Reuniunea miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est


Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, a participat marți, 18 octombrie, la Reuniunea miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM – “South-East Europe Defence Ministers”), găzduită de Italia, la Roma. Evenimentul din acest an a marcat 20 de ani de existență a „Procesului SEDM”, perioadă în care această inițiativă regională a contribuit la menținerea păcii și încrederii și la întărirea relațiilor de bună vecinătate și de strânsă cooperare între statele din Europa de Sud-Est.

La activitate au participat miniștrii apărării din statele membre ale SEDM, ministrul apărării de la Chișinău, Republica Moldova având statut de observator, precum și reprezentanți ai Centrului pentru Cooperare în Domeniul Securității – RACVIAC-SE Europe și Consiliului de Cooperare Regională – RCC.

În cadrul intervențiilor susținute, ministrul Motoc a subliniat determinarea României de a juca un rol activ în cadrul SEDM și de a contribui la toate proiectele aflate în derulare. În acest context, ministrul român a propus afilierea Brigăzii din Europa de Sud-Est (SEEBRIG) la Comandamentul Diviziei Multinaționale de Sud-Est (MND-SE), în scopul instruirii personalului și participării Comandamentului SEEBRIG la exerciții în comun cu MND-SE, desfășurate la standarde NATO.

Totodată, Mihnea Motoc a confirmat inițierea procesului de selecție pentru nominalizarea viitorului Comandant român al SEEBRIG, pentru perioada 2017-2020 când România va deține această funcție, a prezentat disponibilitatea țării noastre de a găzdui Comandamentul SEEBRIG conform prevederilor Acordului privind Forța Multinațională de Pace din Europa de Sud-Est (MPFSEE) și a reiterat angajamentul României de a continua dezvoltarea proiectului „Femei lider în domeniul Securității și Apărării”, în calitate de națiune-lider până la sfârșitul anului 2017.

În marja reuniunii, ministrul apărării naționale a avut și întrevederi bilaterale cu omologii din Italia, Roberta Pinotti, din Turcia, Fikri Isik, și din Republica Moldova, Anatol Șalaru. În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte privind stadiul relațiilor bilaterale cu Italia, Turcia și R. Moldova, precum și aspecte de interes comun de pe agenda NATO în contextul discuțiilor cu partenerul turc, respectiv NATO și UE cu partenerul italian.

***

Reuniunea miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est se desfășoară anual, având drept scop evaluarea stadiului proiectelor derulate sub egida SEDM, discutarea și aprobarea documentelor programatice pentru activitatea viitoare a Comitetului de Coordonare (SEDM-CC), Comitetului Director Politico-Militar (PMSC) al MPFSEE și SEEBRIG.


Secția Presă