Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 309


Concluziile Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO


Miniștrii apărării au abordat, în cadrul cinei de lucru din seara zilei de 26 octombrie, tema proiectării stabilității dincolo de granițele Alianței, ca al doilea palier important de lucru pentru implementarea deciziilor adoptate în iulie la Varșovia. În acest sens, au fost adoptate următorele decizii: lansarea viitoarei activități NATO de instruire și dezvoltare a capacităților de apărare din Irak (NCTB-I), începând cu luna ianuarie 2017, continuarea efortului Alianței în Marea Egee și lansarea unei noi operații de securitate maritimă în Mediterana Centrală (Operația SEA GUARDIAN). Aceasta va oferi cadrul de asigurare a sprijinului aliat pentru Operația Uniunii Europene SOPHIA.

În cursul zilei de 27 octombrie, miniștrii aliați ai apărării au discutat modalitățile de aprofundare a cooperării dintre NATO și Uniunea Europeană, respectiv de implementare a Declarației Comune semnate la Summitul NATO de la Varșovia pe această temă. La reuniune au participat și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, precum și miniștrii apărării din Finlanda și Suedia.

Intervențiile Aliate și ale reprezentanților UE au conturat o abordare consensuală privind necesitatea consolidării cooperării politice și practice dintre cele două organizații, în vederea contracarării cât mai eficiente a amenințărilor tot mai complexe la adresa securității europene și euro-atlantice. Avansarea cooperării va avea la bază principiile complementarității și evitării duplicărilor, iar dezvoltarea capabilitățior de apărare trebuie să răspundă nevoilor de utilizare a acestora în operații și misiuni, atât în context aliat, cât și al Uniunii Europene.

Ministrul român al apărării a subliniat importanța existenței unei legături transatlantice solide și durabile, menționând că actualele provocări de securitate reclamă o relație NATO-UE aprofundată. În același timp, oficialul român a subliniat imperativul asigurării complementarității dintre Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică, precum și necesitatea de a da un nou impuls Parteneriatului strategic dintre cele două organizații prin implementarea sinergică a Declarației Comune NATO-UE și intensificarea cooperării în domenii concrete cum sunt contracararea amenințărilor hibride, apărarea cibernetică și comunicarea strategică.


Secția Presă