
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
PRECIZÃRI
La finalizarea activitãții și prezentarea concluziilor Comisiei de analizã a îndeplinirii condiþiilor legale pentru acordarea gradului de general de brigadã colonelului Gabriel Oprea, Secþia presã a M.Ap.N. precizeazã:
Comisia a procedat la examinarea riguroasã a tuturor actelor pe care s-a întemeiat propunerea și decizia de acordare a gradului de general de brigadã colonelului Gabriel Oprea, precum și a reglementãrilor aplicabile în aceastã materie în anul 2001, concluzionând cã aceasta s-a fãcut cu respectarea acestora din urmã și a procedurilor interne ale Ministerului Apãrãrii Naționale.
S-a constatat, astfel, cã au fost îndeplinite douã din cele trei condiții prevãzute la art. 1081 din Statutul cadrelor militare, cele privind funcþia avutã ºi studiile absolvite.
În ceea ce priveºte îndeplinirea celei de-a treia condiþii din acelaºi articol, cea referitoare la aprecierea cu cel puþin calificativul “Foarte bun” în ultimul an de activitate, comisia a costatat cã, de la data rechemãrii în activitate, 15 februarie 2001, la data analizãrii în comisia de selecþie, ofiþerul nu avea întocmitã o astfel de apreciere de serviciu, aceasta fiindu-i întocmitã la data de 24.01.2002, în conformitate cu prevederile legale în vigoare la acea datã.
În anul 2000, domnul Gabriel Oprea avea calitatea de cadru militar în rezervã ºi nu i s-a întocmit o apreciere de serviciu, ultima apreciere a sa în calitatea de militar activ datând din anul 1992, când a fost apreciat cu calificativul “Foarte bun”. Totodatã, comisia a constatat cã legiuitorul nu a precizat în Statutul cadrelor militare dacã sintagma “calificativul “Foarte bun” în ultimul an de activitate” se referã strict la activitatea din anul precedent anului înaintãrii în grad sau dintr-un ultim an de activitate, indiferent care ar fi acesta.
În sprijinul concluziilor sale, comisia a reþinut urmãtoarele:
Prin Decizia Prim-ministrului Guvernului României nr. 152 din 26 ianuarie 2001, domnul Gabriel Oprea a fost numit, începând cu aceeaºi datã, în funcþia de preºedinte al Administraþiei Naþionale a Rezervelor de Stat, care era asimilatã cu o funcþie de ºef departament (prevãzutã, la vremea aceea, cu gradul de general de corp de armatã, cu trei stele).
Prin Ordin al Ministrului Apãrãrii Naþionale, în baza prevederilor art. 43 alin (1) lit. b), ale art. 36 alin (1) lit. d) ºi ale art. 78 alin (1) din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, colonelul Oprea a fost rechemat în activitate, la cererea sa, începând cu data de 15 februarie 2001.
Pânã în anul 2001, Statutul cadrelor militare, aprobat prin Legea nr. 80/1995, stabilea la art. 58 ºi art. 55 alin (1) criteriile necesare coloneilor pentru acordarea gradului de general de brigadã.
Prin Hotãrârea Guvernului nr. 582/2001, în luna mai a anului 2001, a intrat în vigoare Ghidul carierei militare, care stabilea condiþiile necesare pentru promovarea în funcþie ºi înaintarea în gradul de general de brigadã, la art. 30 ºi 31.
În luna iulie 2001, Statutul cadrelor militare a fost modificat ºi completat prin OUG nr. 90/2001 care stabilea, la art. 5 alin. (2), cã “Accesul în profesie, precum ºi evoluþia ulterioarã pe treptele ierarhiei militare au la bazã principiile ºi normele cuprinse în prezenta lege. În aplicarea acestora, pentru cadrele militare ale Ministerului Apãrãrii Naþionale se elaboreazã Ghidul carierei militare, aprobat prin hotãrâre a Guvernului”. Totodatã, la art. 11 alin. (2) din ordonanþã se precizeazã cã “orice alte dispoziþii contrare nu se aplicã în Ministerul Apãrãrii Naþionale”.
La art. 75 alin (2) din Statutul cadrelor militare, modificat ºi completat prin OUG nr. 90/2001, a fost introdusã corelaþia grad-funcþie în sensul cã în Ministerul Apãrãrii Naþionale cadrele militare se numeau doar în funcþii prevãzute în statele de organizare cu grade egale cu cele pe care le deþineau sau mai mari cu cel mult o treaptã, numai în situaþia în care numirea se fãcea odatã cu înaintarea în grad.
La art. 1081 din Statut s-a prevãzut expres cã pânã la data de 31 decembrie 2003 se vor elimina toate cazurile care contraveneau prevederilor susmenþionate. În aceastã perioadã tranzitorie “cadrele militare din Ministerul Apãrãrii Naþionale care la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanþe de urgenþã erau numite în funcþii prevãzute în statele de organizare cu grade superioare celor pe care le au, pot fi înaintate succesiv în grad, pânã la gradele prevãzute în statele de organizare dacã au studiile corespunzãtoare funcþiilor ºi au obþinut cel puþin calificativul “Foarte bun” în ultimul an de activitate”.
Acesta era ºi cazul colonelului Gabriel Oprea, încadrat pe o funcþie prevãzutã cu un grad superior (general de corp de armatã, cu trei stele) gradului pe care îl deþinea (colonel) ºi care avea studiile corespunzãtoare funcþiei (absolvent al Colegiului Naþional de Apãrare în anul 1997), conform art. 30 din Ghidul carierei militare.
Referiror la “calificativul “Foarte bun” în ultimul an de activitate”, comisia a constatat cã legiuitorul nu a precizat în Statutul cadrelor militare dacã sintagma se referã strict la activitatea din anul precedent anului înaintãrii în grad sau dintr-un ultim an de activitate, indiferent care ar fi acesta. În anul 2000, domnul Gabriel Oprea avea calitatea de cadru militar în rezervã ºi nu i s-a întocmit o apreciere de serviciu, ultima apreciere a sa în calitatea de militar activ datând din anul 1992, când a fost apreciat cu calificativul “Foarte bun”.
Totodatã, la vremea aceea, activitatea de apreciere a cadrelor, reglementatã prin ordine interne, se desfãºura în perioada 15 decembrie – 5 februarie, pentru anul anterior, nefiind reglementatã posibilitatea întocmirii aprecierii de serviciu pentru fracþiuni mai mici de un an calendaristic.
Comisia de selecþie a Ministerului Apãrãrii Naþionale pentru funcþiile de general/amiral a hotãrât, în data de 8 noiembrie 2001, sã se supunã aprobãrii ministrului nominalizarea a 17 colonei/comandori, cãrora sã li se acorde gradul de general de brigadã/similar. Din referatul de aprobare, semnat de ministrul apãrãrii naþionale, rezultã acordul Colegiului MApN pentru toþi cei 17 ofiþeri propuºi. Acesta a fost transmis Preºedintelui României printr-o scrisoare din 14 noiembrie 2001.
La data de 29 noiembrie 2001, Preºedintele României a emis un decret prin care, alãturi de alþi 16 ofiþeri, i s-a acordat gradul de general de brigadã ºi colonelului Gabriel Oprea.
Secþia Presã