Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 332


ntlnirea ministrului aprrii naionale cu eful Biroului Securitii Naionale al Poloniei


Ministrul aprrii naionale, Mihnea Motoc, l-a primit joi, 17 noiembrie, la sediul ministerului, pe Pawel Soloch, eful Biroului Securitii Naionale al Poloniei, aflat n vizit oficial n Romnia.

Agenda discuiilor a fost centrat pe direciile de capitalizare a cooperrii bilaterale n domeniile securitii i aprrii, n cadrul Parteneriatului Strategic dintre Romnia i Polonia, cu accent pe prioritile comune n context aliat i al Uniunii Europene, n vederea implementrii eficiente a deciziilor Summit-ului de la Varovia i a Strategiei Globale a UE.

Cei doi oficiali au analizat evoluiile recente n contextul regional de securitate i au punctat importana coordonrii eforturilor pentru realizarea prezenei naintate a NATO pe ntregul Flanc Estic al Alianei, ca parte principal a ntririi posturii de descurajare i aprare a NATO.

Subliniind importana strategic a Mrii Negre pentru securitatea ntregii Aliane, ministrul Motoc a exprimat necesitatea consolidrii prezenei aliate pe teritoriul naional i n regiune. A punctat c Romnia sprijin realizarea prezenei naintate consolidate n Polonia i statele baltice, inclusiv cu o contribuie concret de nivel companie la Grupul de lupt ce urmeaz s fie operaionalizat n Polonia, sub coordonarea SUA. Oficialul polonez a reconfirmat, de asemenea, sprijinul pentru iniiativele pe care Romnia le-a avansat pe dimensiunea sudic a aceluiai Flanc, n domeniile aerian, terestru i maritim. A reiterat angajamentul de a participa cu o companie la operaionalizarea Brigzii multinaionale din Romnia i cu capabiliti aeriene la misiunile de poliie aerian desfurate pentru regiunea noastr, n cursul anului 2017.

Ministrul Motoc i oficialul polonez au convenit asupra utilitii consultrilor pe marginea poziiilor celor dou state pe principalele dosare de pe agenda NATO i UE.

A fost reafirmat importana pe care ambele pri o acord unei legturi transatlantice solide i de durat.


Secia Pres