Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 332


Întâlnirea ministrului apărării naționale cu șeful Biroului Securității Naționale al Poloniei


Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, l-a primit joi, 17 noiembrie, la sediul ministerului, pe Pawel Soloch, șeful Biroului Securității Naționale al Poloniei, aflat în vizită oficială în România.

Agenda discuțiilor a fost centrată pe direcțiile de capitalizare a cooperării bilaterale în domeniile securității și apărării, în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și Polonia, cu accent pe prioritățile comune în context aliat și al Uniunii Europene, în vederea implementării eficiente a deciziilor Summit-ului de la Varșovia și a Strategiei Globale a UE.

Cei doi oficiali au analizat evoluțiile recente în contextul regional de securitate și au punctat importanța coordonării eforturilor pentru realizarea prezenței înaintate a NATO pe întregul Flanc Estic al Alianței, ca parte principală a întăririi posturii de descurajare și apărare a NATO.

Subliniind importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea întregii Alianțe, ministrul Motoc a exprimat necesitatea consolidării prezenței aliate pe teritoriul național și în regiune. A punctat că România sprijină realizarea prezenței înaintate consolidate în Polonia și statele baltice, inclusiv cu o contribuție concretă de nivel companie la Grupul de luptă ce urmează să fie operaționalizat în Polonia, sub coordonarea SUA. Oficialul polonez a reconfirmat, de asemenea, sprijinul pentru inițiativele pe care România le-a avansat pe dimensiunea sudică a aceluiași Flanc, în domeniile aerian, terestru și maritim. A reiterat angajamentul de a participa cu o companie la operaționalizarea Brigăzii multinaționale din România și cu capabilități aeriene la misiunile de poliție aeriană desfășurate pentru regiunea noastră, în cursul anului 2017.

Ministrul Motoc și oficialul polonez au convenit asupra utilității consultărilor pe marginea pozițiilor celor două state pe principalele dosare de pe agenda NATO și UE.

A fost reafirmată importanța pe care ambele părți o acordă unei legături transatlantice solide și de durată.


Secția Presă