Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 37


Întâlnirea ministrului apărării naționale cu omologul portughez


În marja reuniunii ministeriale NATO de la Bruxelles, miercuri 15 februarie, ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a avut o întrevedere cu omologul portughez, José Alberto Azeredo Lopes. Au fost abordate teme de interes reciproc, fiind vizate atât modalitățile de îmbunătățire a relațiilor bilaterale în domeniul apărării, cât și aspecte privind cooperarea în context aliat.

S-a agreat intensificarea cooperării practice dintre forțele armate române și portugheze, în domenii specifice precum exercițiile multinaționale, Cyber Defence, CBRN și medicină aeronautică, care urmează să fie dezvoltate în viitoarea reuniune a Comisiei mixte formată din reprezentanții celor două ministere ale apărării.

Ministrul român al apărării a evidențiat eforturile naționale pentru realizarea prezenței avansate a NATO pe teritoriul României și la Marea Neagră și a mulțumit părții portugheze pentru participarea de substanță la operaționalizarea Brigăzii Multinaționale de la Craiova.

A exprimat, totodată, aprecierea pentru efortul și susținerea demonstrată de partenerul portughez în ceea ce privește derularea programului de achiziție a avioanelor de luptă F-16, precum și pentru instruirea piloților militari și a personalului ce asigură mentenanța acestor aeronave, reconfirmând intenția de a continua colaborarea în domeniul Forțelor Aeriene.

Ministrul portughez al apărării a prezentat eforturile autorităților de la Lisabona pentru dezvoltarea inițiativelor de contracarare a amenințărilor din sudul Alianței, cu accent pe cele generate de actorii nonstatali, terorism și migrația ilegală. A evidențiat necesitatea asumării unei responsabilități sporite de către diverși actori în acestă direcție, inclusiv NATO, și a sugerat aprofundarea dialogului și cooperării bilaterale pe această temă, în perspectiva unei eventuale contribuții comune la eforturile internaționale.


Secția Presă