Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 40


ntlnirea ministrului aprrii naionale cu omologul polonez, la Bruxelles


n marja reuniunii minitrilor aprrii din statele membre ale NATO, ce se desfoar la Cartierul General al Alianei, ministrul aprrii naionale, Gabriel Leș, a avut miercuri, 15 februarie, o ntrevedere bilateral cu omologul polonez, Antoni Macierewicz.

ntlnirea a reprezentat un bun prilej pentru aprofundarea dialogului n contextul Parteneriatului strategic dintre Romnia i Polonia, pe subiecte legate de cooperarea bilateral n domeniul aprrii i n cadrul aliat.

Ministrul romn al aprrii a subliniat importana coordonrii eforturilor pentru implementarea deciziilor Summit-ului de la Varovia, n special n ceea ce privete Prezența naintat Aliat pe teritoriul celor dou ri. n acest sens, a fost convenit intensificarea contactelor la nivel militar pentru transpunerea eficient n practic a angajamentelor de participare reciproc la structurile aliate gzduite de Romnia i Polonia, constnd n subuniti militare i ofieri de stat major.

n domeniul cooperrii bilaterale, cei doi minitri au evideniat angajamentul de utilizare la maxim a cadrului oferit de Parteneriatul Strategic pentru intensificarea relaiilor n domeniul aprrii, n special prin participarea la exerciii multinaionale i la alte activiti practice de instruire a forelor, precum i n domeniile informaiilor militare, forelor aeriene i aprrii mpotriva rachetelor balistice. Polonia a reconfirmat angajamentul de dislocare n țara noastr, n cursul anului viitor, a unor aeronave de lupt pentru a participa la misiuni de poliie aerian i la activiti de pregtire n comun cu Forele Aeriene Romne. n context, a fost evideniat colaborarea intensificat la nivelul Centrelor de Excelen NATO din cele dou ri.

n scopul discutrii i avansrii proiectelor practice de cooperare bilateral, ministrul polonez a rspuns favorabil invitaiei de a efectua o vizit oficial n Romnia, n primvara acestui an.


Secia Pres