Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 65


Întrevederea șefului SMG cu Președintele Comitetului militar al Uniunii Europene


Șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, împreună cu un grup de experți din SMG, a avut vineri, 3 martie, o nouă întrevedere cu generalul Mikhail Kostarakos, președintele Comitetului militar al Uniunii Europene, aflat în vizită oficială în România.

În cadrul întâlnirii au fost discutate subiecte referitoare la politica de securitate și apărare comună (PSAC) și la modul în care națiunile participă la proiectele aflate în derulare. De asemenea, au fost analizate participarea Armatei României la operații și misiuni UE și NATO desfășurate sub egida PSAC și la grupurile de luptă, evoluția situației de securitate în partea de est a Uniunii Europene și angajamentele naționale în vederea unei abordări regionale echilibrate și justificate. Au fost prezentate intențiile și prioritățile țării noastre pe palierul politico-militar, în perspectiva preluării președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.

“În discuțiile pe care le-am avut, am abordat subiecte de actualitate și de perspectivă aflate pe agenda de lucru a Uniunii Europene, cu accent pe aspecte care vizează politica de securitate și apărare comună. Nu în ultimul rând, ne-am exprimat interesul pentru provocarea pe care o reprezintă deținerea președinției Consiliului UE, în primul semestru din anul 2019, într-o perioadă efervescentă la nivel european” a spus generalul Ciucă.

La rândul său, generalul Kostarakos a precizat că “Uniunea Europeană, statele membre și partenere, prin politica de securitate și apărarea comună, au de jucat un rol puternic care trebuie să se bazeze pe conexiunea dintre securitate si dezvoltare” și a lăudat implicarea Forțelor Armate Române în misiunile și operațiile PSAC ale UE.

Vizita în România și-a propus să sporească vizibilitatea activităților PSAC și să întărească impactul acestora, ca o ilustrare a angajamentului operațional al UE de a promova și de a menține un climat de pace și stabilitate, atât la nivel european cât și global.


Secția Presă