Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 88


Întâlnirea ministrului apărării naționale cu ambasadorul Turciei la București


Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, l-a primit miercuri, 22 martie, pe ambasadorul Republicii Turcia la București, Osman Koray Ertaș.

În cadrul întrevederii, au fost discutate situația de securitate din regiunea Mării Negre și perspectivele intensificării cooperării în domeniul apărării, atât în plan bilateral, cât și în context aliat.

În vederea consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO a fost subliniată importanța implementării deciziilor adoptate la reuniunea miniștrilor apărării de la Bruxelles din luna februarie, cu privire la prezența aliată înaintată adaptată (tFP) pe segmentul sudic al flancului estic al Alianței. De asemenea, cei doi oficiali au convenit continuarea contactelor la nivel politico-militar și militar dintre cele două state în vederea realizării tFP pentru regiunea Mării Negre.

Ambasadorul turc a prezentat contextul regional deosebit de complicat și provocările multiple cărora trebuie să le facă față Turcia și a asigurat cu privire la angajamentul solid și de durată al autorităților de la Ankara față de NATO și creșterea prezenței aliate în Marea Neagră.

Totodată, cei doi oficiali au discutat modalități concrete de intensificare a cooperării în domeniul apărării, în cadrul oferit de Parteneriatul Strategic dintre România și Turcia, în domenii cum sunt exerciții bilaterale și multinaționale, sprijinul reciproc și contribuții concrete la operaționalizarea structurilor de comandă - control aliate de pe teritoriul celor două state, respectiv cooperarea tehnico-militară.


Secția Presă