Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 95


Vizit de evaluare pentru implementarea Documentului de la Viena


n perioada 27 – 29 martie, o echip de verificare din Federația Rus se afl n Romnia pentru a efectua o vizit de evaluare la Divizia 2 Infanterie Buzu, n conformitate cu prevederile Documentului de la Viena 2011 privind unele msuri de cretere a ncrederii i securitii n spaiul OSCE.

Vizita se ncadreaz n categoria activitților de rutin prevzute de Documentul de la Viena, prin care fiecare Stat Participant la OSCE și-a asumat acceptarea a cel puțin patru activitți de verificare pe parcursul unui an, o vizit de evaluare și trei inspecții n zon specificat.

Conform uzanțelor tratatului internațional menționat, echipa din Federația Rus este nsoțit, pe timpul vizitei, de o echip specializat reprezentnd partea romn, condus de Direcția Controlul Armamentelor și Verificare din Administrația Național a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (structur aflat n coordonarea Ministerului Afacerilor Interne) n compunerea creia intr și personal din cadrul Ministerul Aprrii Naționale, n baza unui cadru de cooperare interinstituțional.

Vizitele de evaluare efectuate de delegațiile țrilor OSCE pe teritoriul celorlalte țri membre ale organizației contribuie, n cadrul unui pachet mai larg de msuri asumate n cadrul OSCE, la promovarea deschiderii i transparenei n activitile militare.

Ministerul Aprrii Naționale promoveaz n mod constant o politic de deschidere și predictibilitate n ceea ce privește activitțile militare, contribuind astfel la respectarea obligațiilor asumate de Romnia, n calitate de membru OSCE, n sfera transparenței militare. Ultima vizit de evaluare de acest tip s-a desfșurat n țara noastr n anul 2016, tot la solicitarea Federației Ruse.


Secia Pres