
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Ziua NATO
De asemenea, la solicitarea autoritãților locale, ceremonii asemãtoare dedicate aderãrii României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord s-au desfãșurat și în municipii reședințã de județ și în garnizonele locale, conform Legii nr. 390/2004.
***
La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Atlanticului de Nord.
Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmatã, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborãrii oficiale a drapelului românesc la sediul NATO.
Dupã aderare, Armata României a parcurs un amplu proces de transformare și modernizare, iar în acest moment, România are desfãșurați peste 650 de militari în cele douã operații NATO din Kosovo (KFOR) și Afganistan (Resolute Support).
În ultimii ani, au fost înregistrate rezultate semnificative pe linia implementãrii deciziilor adoptate la Summit-ul NATO din Țara Galilor din 2014 și cel de la Varșovia din 2016, respectiv mãsurile pentru implementarea Planului de Acțiune al Alianței pentru creșterea capacitãții operaționale (RAP), dupã anexarea ilegalã a Crimeei de cãtre Federația Rusã.
Au fost constituite pe teritoriul național douã comandamente aliate, care desfãșoarã activitãți planificate pentru întãrirea posturii de descurajare și apãrare a Alianței în aceastã regiune, respectiv Unitatea de integrare a Forțelor NATO (NFIU), care este deplin funcționalã, și Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est (MND SE HQ), a cãrei capacitate operaționalã completã va fi declaratã anul acesta.
Totodatã, în acest an va începe operaționalizarea Brigãzii Multinaționale (MN BDE) pe structura Brigãzii 2 Infanterie Rovine din Craiova, în contextul dezvoltãrii și consolidãrii elementelor esențiale ale prezenței aliate înaintate adaptate pe segmentul sudic al flancului estic al Alianței.
De asemenea, România participã cu un detașament de apãrare antiaerianã în Polonia, format dintr-o baterie de tip OERLIKON, pentru consolidarea prezenței aliate înaintate întãrite pe segmentul nordic al flancului estic.
Tot pe teritoriul național, a fost operaþionalizat anul trecut sistemului aliat de apãrare anti-rachetã de la Deveselu.
Secþia Presã