Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 108


Comandantul misiunii NATO Resolute Support în vizită la Ministerul Apărării Naționale


Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, și șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, au avut joi, 6 aprilie, la sediul M.Ap.N., întrevederi cu generalul John W. Nicholson, comandantul misiunii NATO Resolute Support din Afganistan (RSM), aflat în vizită oficială în România.

Discuțiile dintre ministrul apărării naționale și generalul Nicholson s-au concentrat pe teme legate de progresul înregistrat în îndeplinirea obiectivelor misiunii Resolute Support, participarea forțelor armate române la efortul NATO de sprijinire și formare a forțelor afgane de apărare și securitate, precum și evoluțiile recente din mediul internațional de securitate.

Ministrul Leș a reiterat angajamentul autorităților române față de efortul NATO de stabilizare a Afganistanului, în toate cele trei dimensiuni de manifestare a sprijinului Alianței – participarea la RSM, asigurarea sustenabilității forțelor de securitate afgane și consolidarea și aprofundarea Parteneriatului Durabil dintre NATO și Afganistan, prin dialog politic și cooperare practică.

Generalul Nicholson a exprimat mulțumiri pentru contribuția forțelor armate române la angajamentul operațional al NATO din Afganistan. În context, a prezentat stadiul actual și perspectivele de evoluție ale RSM, cu accentuarea nevoii de menținere a flexibilității aliate față de continuarea misiunii și a importanței eforturilor de sprijinire și consolidare a forțelor afgane în vederea dezvoltării capabilităților necesare în asumarea responsabilităților pentru securitatea Afganistanului.

Pe timpul discuțiilor cu șeful Statului Major General, au fost detaliate inițiativele și propunerile României cu privire la consolidarea prezenței NATO pe flancul de Sud-Est al Alianței, stadiul de implementare a acestora și participarea Armatei României la operații și misiuni sub egida NATO, UE și ONU.

De asemenea, cei doi generali au analizat situația de securitate din Afganistan și perspectivele misiunii Resolute Support, precum și contribuția viitoare a Forțelor Armate ale României la aceasta.

Vizita comandantului RSM a reprezentat o bună oportunitate pentru partea română de a prezenta comandamentele NATO găzduite de România, precum și de a informa cu privire la stadiul operaționalizării Brigăzii Multinaționale, ca parte a angajamentelor NATO asumate de țara noastră.

„România are o contribuție substanțială în Afganistan. Apreciez profesionalismul militarilor români și rolul-cheie pe care îl are România în Alianța Nord - Atlantică”, a transmis generalul John W. Nicholson.

La finalul discuțiilor, șeful Statului Major General a exprimat apreciere pentru sprijinul acordat militarilor români de Forțele Armate ale SUA în Afganistan, în cadrul RSM.


Secția Presă