
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
NOAPTEA MUZEELOR ÎN INSTITUȚIILE DE PROFIL ALE M.Ap.N.
Oficiul Național pentru Cultul Eroilor va organiza sâmbătă, 20 mai, începând cu ora 18.00, evenimentul Porți Deschise la Castelul Țepeș din Parcul Carol I.
Activitatea are loc în contextul sărbătoririi Zilei Eroilor și se desfășoară anul acesta în cadrul programului Noaptea Muzeelor, patronat de Consiliul Europei și UNESCO.
În cadrul manifestării vor avea loc un concert de fanfară susținut de orchestra Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naționale, un microrecital de muzică clasică susținut de elevii Colegiului Național de Arte “Dinu Lipatti” din București și un moment artistic susținut de actorul Florin Nan. Vor fi vernisate expozițiile ”Ecaterina Teodoroiu văzută prin ochi de copil” și ”Castelul Țepeș văzut prin ochi de copil”, cu picturi realizate de elevii Liceului de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza”, și vor putea fi vizitate expozițiile ”Armata Română în Marele Război” și ”Pe urmele eroilor”.
Cu același prilej, va avea loc un exercițiu de reconstituire istorico-militară, în uniforme specifice Războiului de Independență, executat de Asociația Tradiția Militară, va fi organizată o întâlnire cu membrii asociațiilor ”Cercetașii Tradiționali” și NEAMUNIT – organizații cu domeniu de activitate complementar domeniului Cultul Eroilor, și vor fi prezentate publicului filme istorice, evocatoare ale sacrificiului eroilor români din Primul și al Doilea Război Mondial, manifestare realizată cu sprijinul Arhivei Națională de Filme.
Intrarea este liberă și se va face începând cu ora 18.00.
Detalii pot fi obținute accesând pagina din internet www.once.mapn.ro.
• MUZEUL NAȚIONAL AL AVIAȚIEI ROMÂNE
Muzeul Național al Aviației Române își așteaptă vizitatorii sâmbătă, 20mai, între orele 18.00 și 04.00, în strada Fabrica de Glucoză, nr. 2-4, sector 2.
Cu acest prilej va fi dezvelită o placă aniversară în memoria Smarandei Brăescu, supranumită ”Regina Înălțimilor”, va fi prezentat filmul ”Foșnet de mătase albă”, realizat de Studioul Cinematografic al Armatei, iar Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii va susține momentul intitulat „Smaranda Brăescu – Vreau să fiu pilotă, vreau avionul meu!” - 120 de ani de la naștere și 85 de ani de la realizarea recordului mondial absolut.
De asemenea, vor avea loc prezentări cu tema „Mi-8 nr. 03, elicopterul dictatorului” și „Femeile în aviație”.
Militarii Brigazii 30 Gardă ”Mihai Viteazul” din București vor prezenta un exercițiu de tip drill-team (de la ora 18.20), iar Fanfara brigăzii va susține un miniconcert intitulat „Aviația dă senzația!” (de la ora 02.00).
Intrarea este liberă și se va face între orele 18.00- 4.00.
Detalii pot fi obținute accesând pagina din internet http://noapteamuzeelor.ro/muzeu/muzeul-national-al-aviatiei-romane/.
• MUZEUL MILITAR NAȚIONAL "REGELE FERDINAND I"
Muzeul Militar Național "Regele Ferdinand I" participă la programul european Noaptea Muzeelor cu evenimentul intitulat Istoria militară retrăită.
În Holul de Onoare, vizitatorul va fi un coparticipant imaginar la luptele din Primul război mondial (1914-1918) prin intermediul expoziției temporare „Armata Română în vremea Războiului cel Mare, 1916-1918”. Expoziția, care are două secțiuni, este dedicată participării Armatei Române la luptele desfășurate în cursul Primului Război Mondial. Prima secțiune înfățișează, prin panouri explicative, participarea efectivă a trupelor române la campania din anii 1916-1918, fiind evidențiate cele mai importante momente ale acesteia. A doua secțiune a expoziției înfățișează aspectele umanitare ale războiului, viața cotidiană pe front și în spatele acestuia, eforturile depuse pentru asigurarea hrănirii și echipării ostașilor, îngrijirea și refacerea răniților, activitatea organizației “Cercetașii României” și ale serviciului religios al armatei.
Panourile sunt însoțite de exponate din colecțiile Muzeului Militar Național "Regele Ferdinand I" înfățișând uniforme, arme, decorații, drapele, materiale sanitare și de transmisiuni, documente, obiecte personale, care întregesc prezentarea și oferă o viziune completă asupra evenimentelor dramatice petrecute în timpul Marelui Război din 1916-1918.
Expoziția, amplasată în Holul de Onoare al Muzeului, a fost vernisată pe data de 13 mai 2017, cu ocazia “Zilelor Muzeului Militar Național” și va putea fi vizionată și cu ocazia “Nopții Muzeelor”, fiind deschisă până la sfârșitul lunii iunie 2017.
Publicul va putea face o incursiune în istoria militară străveche și veche a României, având ocazia să admire, printre varietatea de exponate, idolul neolitic antropomorf din marmură de la Reșca Romula - cea mai veche reprezentare a cavalerului trac (danubian) cunoscută de până acum, prima reprezentare a zeiței dalmate „Dardanike” și un vas ceramic cu inscripții creștine din secolul al III-lea, descoperit la Copăceni.
Accesul este gratuit și se va face între orele 11.00 și 21.00.
Detalii pot fi obținute accesând https://ro-ro.facebook.com/muzeul.militar/
Secția Presă