Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 310


ntrevedere cu Joni Ernst, președintele Subcomitetului pentru amenințri emergente și capabilitți


Ministrul aprrii naționale, Mihai Fifor, a avut o ntlnire oficial miercuri, 20 septembrie, la Senatul Statelor Unite, cu senatorul Joni Ernst, președinta Subcomitetului pentru amenințri emergente și capabilitți din cadrul Comitetului pentru forțe armate al Senatului SUA. La discuții au luat parte, de asemenea, eful Statului Major General, generalul Nicolae Ciuc, secretarul de stat pentru armamente, Florin-Lazr Vldic, și ambasadorul Romniei n Statele Unite, George Cristian Maior.

Cei doi oficiali au abordat subiecte referitoare la situația de securitate din regiunea Mrii Negre, consolidarea parteneriatului strategic Romnia-SUA pe dimensiunea aprrii și aspecte privind cooperarea cu partenerul american n domeniul realizrii capabilitților operaționale ale Armatei Romniei care s permit interoperabilitatea cu aliații din NATO.

Ministrul Mihai Fifor a prezentat prioritțile guvernamentale n domeniul aprrii, n contextul alocrii bugetare de dou procente din PIB, trecnd n revist prioritțile și oportunitțile de cooperare cu SUA, pe linia industriei de aprare. "Apreciez angajamentul politic și militar constant al SUA n regiunea Mrii Negre și mulțumesc Congresului american pentru sprijinul și atenția acordate acesteia. Doar mpreun cu Statele Unite vom putea oferi un rspuns cu adevrat strategic provocrilor cu care ne confruntm", a precizat ministrul Fifor, pe timpul ntrevedrerii.

Senatorul Joni Ernst a reconfirmat angajamentul SUA, dar și cel personal, pentru dezvoltarea excelentelor relații de cooperare militar cu Romnia și a mulțumit pentru eforturile constante ale țrii noastre n teatrele de operații și misiuni internaționale. Doamna senator a dorit s evidențieze, prin prisma propriei experiențe, de peste 20 de ani n serviciul militar al SUA, valoarea adugat pe care un partener și aliat de ncredere cum este Romnia o aduce, prin profesionalismul și eficiența cu care militarii noștri și ndeplinesc misiunile ncredințate n teatrele de operații, la eforturile comunitții internaționale n domeniul securitții. Senatorul Ernst a amintit, de asemenea, ncrederea de care militarii romni se bucur din partea camarazilor de arme americani, alturi de care au executat numeroase misiuni, oferind n acest sens recentul exemplu al unui general din Garda Național a statului Iowa care, timp de mai bine de un an, a ndeplinit funcția de locțiitor al comandantului Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE), la București.


Secia Pres