Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 318


Activități integrate de instruire ale unor structuri din sistemul național de securitate


În perioada 26 septembrie - 3 octombrie, în unități militare și în poligoane din județele Brașov, Bacău, Buzău, Covasna, Cluj, Harghita și Mureș vor avea loc activități de instruire în comun ale unor structuri din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Protecție și Pază și Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Astfel, vor avea loc exerciții de parașutare în Poligonul de instrucție Păiș - Sfântu Gheorghe, exerciții de antrenament în teren în unități și subunități ale Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, Brigăzii 61 Vânători de Munte „Virgil Bădulescu”, Jandarmeriei Române și Serviciului de Protecție și Pază.

Simularea sprijinului aerian va fi realizată prin efectuarea de zboruri cu aeronave militare din Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” - Câmpia Turzii și Baza 95 Aeriană „Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu” - Bacău.

Obiectivul principal al activităților - care vor avea loc în marja Programului național integrat de exerciții „HISTRIA” și care vor fi coordonate de Statul Major General al M.Ap.N. - este dezvoltarea relațiilor de cooperare și exersarea procedurilor de acțiune în comun ale forțelor din compunerea Sistemului național de securitate (SNS).
xxx

Programul național integrat de exerciții „HISTRIA” reflectă liniile directoare ale „Strategiei naționale de apărare a țării pentru perioada 2015 - 2019” privind consolidarea cooperării interinstituționale. Acesta reprezintă o continuare a activităților de instruire în comun a structurilor din compunerea SNS, inițiate de M.Ap.N. în anul 2015 cu ocazia exercițiului național de nivel strategic „HISTRIA”.

Obiectivele instruirii în comun vizează, printre altele, creșterea capacității de reacție a structurilor din compunerea SNS în caz de calamități naturale și îmbunătățirea procedurilor de cooperare pe timpul îndeplinirii misiunilor de protecție civilă, ordine publică, apărare cibernetică, mobilizare și apărare etc.


Secția Presă